Šermíři, kejklíři, mušketýři, tanečnice, sokolníci, řemeslníci, duchovní, mýtické či pohádkové postavy. Tak ti všichni dorazili na Dobývání plumlovského hradu, které se konalo od soboty 3. až do úterý 6. července. Pro návštěvníky byl připraven bohatý celodenní program, jenž je zavedl přímo do středověku. A přišlo jich požehnaně! Během prodlouženého víkendu si na zámek našly cestu rekordních 4,5 tisíce návštěvníků. 

Lidé se mohli například bavit při pověsti v podání skupiny historického šermu Nuntius regis zachycující příběh o souboji tří mladíků s mýtickým netvorem Kostějem, který na Kyjevské Rusi unesl nebohé panny. O tom, kdo jej vlastně nakonec porazil, však panovaly i kvůli velkému množství vypitého vína mezi bohatýry velké spory.

„Na této pohádce se nám líbily zejména šermířské souboje a taneční vystoupení. Snad ještě více nás všechny pobavila opravdu vtipná Loupežnická šermířská pohádka skupiny Allegros,“ pochvalovala si Martina Volná, která do Plumlova i se svými dvěma dětmi dorazila z Olomouce. 

Po všechny čtyři dny panovalo ideální počasí, což výraznou měrou přispělo k tomu, že organizátoři mohli být s návštěvností více než spokojeni. „Celkem dorazily čtyři a půl tisíce lidí, což je opravdu hodně. Drtivá většina ohlasů, které se ke mně dostaly, byla jen pozitivní. Jediný problém bych viděl v parkování, přestože jsme měli vyhrazené plochy, někteří z návštěvníků i tak nechávali auta všude možně. Na tom budeme muset ještě zapracovat,“ zhodnotil kastelán plumlovského zámku Pavel Zástěra.

Toho potěšilo, že se pozvánka na zámeckou akci objevila i v pořadu ČT Toulavá kamera. „Myslím, že nám to mohlo přinést i návštěvníky ze vzdálenějších končin republiky. Díky několika dním volna měli více času a tak různě cestovali i tam, kam by se o normálním víkendu asi nevydali,“ uvažoval kastelán zámku, kde se už nyní chystá Rockový víkend, jenž proběhne nadcházející pátek a sobotu. Fanoušci jazzu se pak mohou těšit na následný koncert Originálního pražského synkopického orchestru naplánovaný na sobotu 24. července. Šermíři se pak do Plumlova vrátí na přelomu července a srpna.