Trend, který ani s roky nemizí. Řada Čechů a Moravanů každoročně a opakovaně vyráží za nákupy do sousedního Polska. Zpátky se vrací s novou garderobou, nábytkem, ale také s potravinami. Právě ty zůstávají velkým lákadlem. A i když i Polsko zažívá inflaci právě u potravin, stále se do polského pohraničí za nákupy vyplatí vyrazit. A to ne pouze z cenových důvodů.

Pojmy jako Dino, Biedronka nebo Žabka, ty jsou známé všem, kteří někdy byli nakupovat v Polsku. Jedná se o maloobchodní řetězce, jež člověk najde prakticky ve všech polských městech, místy i ve větších vesnicích. A právě tam směřují z Česka nadále autobusy. I některé obce na Prostějovsku nabízí zájezdy za nakupováním do Polska, obvykle do Těšína nebo některého jiného příhraničního města. Kromě těchto obchodů jsou ale ve větších sídlech v Polsku také trhy. Nebo obchod Delikatesy. I v tomto případě se jedná o prakticky všudypřítomnou značku.

Při vstupu do obchodu vás v Polsku zarazí pochopitelně ceny. Poté, co si zvyknete, že tam vládne zlotý a začnete přepočítávat, může přijít další překvapení. Například v případě piva nebo i nealkoholických nápojů musíte počítat s vyššími sazbami než v Česku. U velkého množství potravin ale platí opak. Ať se jedná o sladkosti, mléčné výrobky, nebo pečivo, i přes zvyšování cen se stále drží pod těmi v Česku. Hlavně vás ale překvapí výběr. V mnoha druzích potravin jsou na tom v Polsku lépe. Polsko i tímto potvrzuje, že je potravinářská a zemědělská velmoc. A narazíte zde na řadu značek, o kterých jste třeba ještě neslyšeli.

Ve výsledku tak po hodince nakupování odejdete s potravinami, na nichž ušetříte stovky, ne-li i nižší tisíce korun. A zvlášť pokud spojíte nákupy v Polsku ještě s prohlížením místních pamětihodností (a když dobře vyberete lokalitu, bude co vidět), čeká vás velmi přínosný výlet, který bude stát za to.