Lenka Buriánková, Zuzana Janáková, Ondřej Poslušný a Adam Fidler. To jsou jména hráčské čtveřice z korfbalového klubu SK RG Prostějov, jež byla součástí úspěšného reprezentačního výběru České republiky U17, který na Světovém poháru 2023 této věkové kategorie v Eindhovenu vybojoval sladký bronz!

K medailové euforii tým ČR významně nakročil během úvodního dne letošního SP, když v Eindhovenu vyhrál za jediný den čtyři duely základní skupiny z pěti. Porazil Hongkong 25:4, Slovensko 11:0, Katalánsko 8:3 a v klíčové bitvě i favorizovanou Belgii 10:7, podlehl jen silnému Taiwanu 6:13. V součtu to znamenalo druhé místo a postup do semifinále.

Tam národní kolektiv naší země do sedmnácti let nestačil domácímu Nizozemsku coby jasnému ultrafavoritovi poměrem 6:25, ovšem v závěrečném střetnutí o třetí místo si dokonale spravil chuť nekompromisním smetením Maďarska 18:8. Výsledkem byly cenné kovy bronzové hodnoty a tím největší úspěch českého korfbalu na mezinárodní scéně za mnoho posledních let!

Z prostějovských zástupců se na něm nemálo podíleli hlavně Lenka Buriánková (dohromady dala 5 košů) a Ondřej Poslušný (4), Adam Fidler skóroval jednou. Mimochodem na medaili korfbalové Česko čekalo dlouhých sedm let od domácího mistrovství světa U23 v roce 2016 na olomoucké půdě.

Světový pohár U17 (Eindhoven 2023) – konečné pořadí: 1. Taiwan, 2. Nizozemsko, 3. Česko, 4. Maďarsko, 5. Belgie, 6. Katalánsko, 7. Anglie, 8. Portugalsko, 9. Slovensko, 10. Německo, 11. Hongkong.