V Olomouckém kraji některá města a obce postupně ruší či omezují vánoční společensko - kulturní programy. Důvodem je zhoršující se epidemiologická situace. K programovým změnám přistupuje také Statutární město Prostějov, které si závažnost situace uvědomuje.

Páteční (26. 11. 2021) rozsvěcení vánočního stromu se bude muset obejít bez plánovaného koncertu zpěváka Václava Noida Bárty - strom se koncem týdne rozsvítí, ale bez jakéhokoliv doprovodného kulturního programu. Zruší se také akce Česko zpívá koledy. Jedná se totiž o dvě nejvíce navštěvované kulturní události, další vystupující pouze svojí přítomností navodí vánoční atmosféru. Podium nebude postaveno. Další program Prostějovské zimy, včetně zahájení jarmarku (24. 11. 2021), tedy prozatím platí bez omezení. 

Primátor města František Jura vyzývá občany a návštěvníky jarmarku k maximální opatrnosti a dodržování opatření: 

„Všichni si chceme Vánoce užít, buďte prosím ohleduplní, dbejte zvýšené opatrnosti, noste respirátory i ve venkovních prostorách a všude tam, kde dochází k větší kumulaci lidí. To znamená i při návštěvě zmíněného jarmarku na náměstí. Epidemiologická situace vyžaduje omezit kulturní program Prostějovské zimy, abychom minimalizovali riziko nákazy. " 

Jeho slova doplňuje náměstkyně primátora Milada Sokolová, která má kulturní akce ve svém pracovním referátu:

„Neustále sledujeme vládní opatření a situaci, která stále není dobrá. V současnosti zůstávají zachovány jen drobné akce Prostějovské zimy, které pouze navodí „podkresově“ atmosféru Vánoc. Pódium, kde měly probíhat plánované koncerty, se stavět nebude. Může se stát, že vládní opatření nám zapoví uspořádat také doprovodné akce a na náměstí by zůstaly pouze trhy. Pokud nebude možná ani jejich realizace, budeme to muset všichni respektovat.“