1.

Hanácké slavnosti poprvé bez tetičky Pachtové

V pořadí devětatřicáté Hanácké slavnosti v Prostějově neměly prostě chybu. Mimořádně vydařené počasí nalákalo během prvního zářijového víkendu do centra města tisíce lidí. Přišly hledat atraktivní zábavu, a taky ji našly. Desítky stánků s nejrozličnějším sortimentem byly neustále v obležení, zejména mladá generace si užila kolotočářských atrakcí a pro všechny připravil Kulturní klub Duha bohatý kulturní program. Bohužel se prostějovské hody musely poprvé obejít bez tetičky Marie Pachtové, jinak neodmyslitelné součásti všech hanáckých slavností. Její zdravotní stav jí nedovolil přijet do Prostějova.

 

2.

SLAVNOSTI MĚSTA NĚMČICE NAD HANOU

Tentokrát Prostějovu ve velkých akcích hodně konkuroval venkov. Příkladem mohou být třeba slavnosti města Němčice nad Hanou. Zapojila se do nich řada místních organizací, nechyběl průvod hudebníků místní ZUŠ městem, ale také skvělý koncert kapely Slza. Místní budou nepochybně dlouho vzpomínat…

 

3.

JELEN A NO NAME POD KOSÍŘEM

Zámecký park v Čechách pod Kosířem se už před časem stal centrem kulturního dění. Uplynulý rok to jen potvrdil. Odehrály se v něm například velké koncerty skupin Jelen a No Name. Společně s prostějovským „Kaskem“ a pláží U Vrbiček se tam konaly ty největší hudební akce v regionu.

 

4.

OSLAVA 50 LET KINA

S ročním zpožděním, ale zato s pořádnou dávkou energie a nápadů. V prostějovském kině Metro 70 proběhla důstojná oslava narozenin. S promítáním, ukázkami dobového tisku o založení kina, krájením krásného dortu. A na závěr talkshow s režiséry Vítem Klusákem a Václavem Marhoulem. Povedené půlkulatiny.

 

5.

OSLAVA 50 LET KLASU

Ještě jedny padesátiny. Tentokrát folklórního souboru Klas z Kralic na Hané. Tentokrát se ale zdejší folkloristé přestěhovali do Národního domu v Prostějově. V programu se představily všechny věkové kategorie souboru. Ten ukázal, že v něm nejsou jen skvělí tanečníci, ale stejně tak skvělí hudebníci či zpěváci.

 

Speciální příloha ROČENKA 2021 je součástí tištěného vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, které vychází v pondělí 10. ledna