Jubilejního vítězství v probíhajícím ročníku první ligy dosáhli basketbalisté BCM Orli Prostějov v utkání s Pelhřimovem. Rezervu Jindřichova Hradce porazili 72:67, když potrestali sedmadvacet ztrát svého soupeře.

Na začátku 4. minuty domácí hráči proměnili svoji třetí trojku a získali náskok pěti bodů – 11:6. Orli v dobrém začátku i nadále pokračovali. V polovině šesté minuty to bylo 18:8, když Šiška proměnil nájezd po vypíchnutí míče hostujícím útočníkům. Pak ale zabrali basketbalisté soupeře, v deváté minutě snížili na rozdíl tří bodů a v závěru čtvrtiny po pěti bodech Kölbla v řadě skóre otočili (20:23).

Do druhé části střetnutí Hanáci vstoupili sérií 12:1 a překlopili skóre opět na svoji stranu. Čtyřmi body k obratu přispěl Trávníček, který se po delší době vrátil do sestavy, bodově se radilo i dalším hráčům Prostějova. Hráči Pelhřimova sice dokázali další nápor Orlů zastavit a snížili na rozdíl dvou bodů, v poslední půl minutě se však dopustili několika chyb a domácí toho využili k navýšení náskoku na 44:38.

Hned po pauze se Jihočeši opět bodově dotáhli (44:42), k vyrovnání se přesto ani jednou nedostali. Ve třetí desetiminutovce dlouho dominovaly obrany nad útoky, mírně lepší zůstávali Orli, což potvrdili také v průběhu poslední minuty. Pěti body odpověděli na předchozí koše Jindřichova Hradce a před závěrečnou pasáží vedli 58:49.

Úspěšné trestné hody Trávníčka na začátku poslední periody přinesly domácím dvouciferné vedení. Hostující celek přesto ještě zabojoval a v poslední minutě se přiblížil na rozdíl jediného bodu (68:67). Pak ale trefil těžkou trojku Erik Klepač a rozhodl o desátém úspěchu Prostějova v sezoně. 

1. LIGA BASKETBALISTŮ, skupina o 13. až 20. místo

BCM Orli Prostějov – GBA Sojky Pelhřimov 72:67 (20:23, 44:38, 58:49)

Nejvíce bodů: Dokoupil 18, E. Klepač 17. Rytíř 12, Šiška 11, Trávníček 8, Strnad 4, Schneider 2, Slavík, Strážnický, Nábělek – Kölbl, Porietis 19, Rákai 10. Trojky: 5:9. Fauly: 23:18. Trestné hody: 19/13 – 21/12. Doskoky: 34:44.

 

HLAS TRENÉRA

Michal PEŠTA – BCM Orli Prostějov:

„Chvíli nám trvalo, než jsme se dostali k naší hře. Naštěstí nás na začátku držela střelba z trojkové vzdálenosti. Postupně šel výkon hráčů nahoru. Dokázali jsme se vyrovnat s výškovou převahou soupeře, donutili jsme Pelhřimov ke ztrátám, tím si tým hodně pomohl. V závěru už soupeř hrál na velké riziko, proto téměř vyrovnal. Koncovku se nám ale podařilo zvládnout. Většinu zápasu jsme vedli, i proto je výhra zasloužená.“