Tak se to opět povedlo! I v pořadí čtvrtý zástupce Prostějova dokázal v daném roce zvítězit v rámci Olomouckého kraje v internetovém hlasování Alej roku. Tentokrát se to podařilo lipové aleji ve Svatoplukově ulici, kudy doslova procházela historie Prostějova. Z celorepublikového srovnání si alej odnáší čtvrté místo.

 

Lipová alej byla vysazená na počátku 20. století. V průběhu let byla pravidelně obnovována. Pod korunami lip se nepochybně procházel i Otto Wichterle k domu své rodiny stojícímu nedaleko hlavního prostějovského nádraží. Jezdil tudy i oděvní magnát Jan Nehera do své továrny, z níž se později stal zásilkový dům Dona. Tento zchátralý objekt však už řadu let téměř ničím nepřipomíná nejlepší léta své existence. Na rozdíl od domů stromy obvykle každé jaro obnovují svoji někdejší krásu, a tak i dobře opečovávaná alej mohla důstojně reprezentovat město Prostějov. Hlasovat pro ni bylo možné do 11. ledna, v průběhu uplynulého týdne byly zveřejněny výsledky. „Děkuji všem, kteří svůj čas věnovali zaslání hlasu, a také úžasnému fotografovi Zbyňkovi Honestovi, který má na našem každoročním umístění obrovský podíl!“ vzkázala náměstkyně prostějovského primátora Milada Sokolová, která přihlášku do soutěže již počtvrté iniciovala.

Úspěch aleje dal některým vzpomenout na jejich dětství. „V tom žlutém domě napravo jsem se narodil a žil celý život. Bydleli v něm i prarodiče, teta se strejdou a můj nejlepší kamarád z dětství. Byla to skoro taková rodinná bytovka. Mám na to spoustu vzpomínek. Miloval jsem, jak alej na jaře vždy voněla,“ zavzpomínal například Michal Grepl.

Do letošního ročníku ankety Alej roku nominovali lidé 93 alejí ze všech 14 krajů v České republice. V Olomouckém kraji lidé přihlásili 7 stromořadí. Prostějov se této ankety od roku 2019 účastní každoročně. Loni jej reprezentovala dubová alej na hrázi rybníka v Drozdovicích, která v rámci ČR skončila sedmá. V roce 2020 se na třetí místo v rámci ČR Prostějov vyšvihl díky lipové aleji na břehu říčky Hloučely. Zatím nejlépe však dopadla platanová alej z Rejskovy ulice, která o rok dříve získala dokonce celorepublikové stříbro.