Čtyři góly, hodně vypjatých okamžiků, avšak málo přímých střel a po utkání smutek na straně fotbalistů eskáčka. Tak vypadal úvodní start týmu 1.SK Prostějov ve FORTUNA:NÁRODNÍ LIZE 2021/2022. Los přivál na Hanou Příbram, která ještě loni bojovala o body v nejvyšší soutěži.

Zkušený soupeř byl větší část zápasu lepší, drtivý tlak ale od něj nepřišel. Rozhodly spíše smolné góly a také nízká efektivita svěřenců Jiřího Jarošíka v zakončení. Nakonec se jediným střelcem eskáčka při prohře 1:3 stal hostující Mezera... Premiéra tak sparťanské legendě na lavičce prostějovského týmu nevyšla.

Stav před výkopem

Favorit byl jasný. Příbram ještě loni hrála nejvyšší soutěž a na rozdíl například od Vyšehradu letos ve druhé lize nesestoupila po výrazném odstupu v tabulce za ostatními. Navíc se Středočechům podařilo většinu hráčů pro druhou ligu udržet. Pohyby se udávaly spíše ven z kádru. Tým ale posílil obránce Martin Sus a záložník Daniel Procházka. Většina klíčových hráčů zůstala. To Prostějov se musí ještě sehrávat, odchodů a příchodů zaznamenal více než tucet. Navíc se jednalo o první ostrý start pod trenérem Jiřím Jarošíkem. I v tomhle směru tak eskáčko mělo oproti Příbrami nevýhodu. Do určité míry se dalo říct, že Prostějov v utkání mohl spíše překvapit.

Vývoj zápasu

Tomu také odpovídal průběh zápasu. Od prvních minut byla Příbram častěji na míči, kombinovala, ale prakticky nestřílela. Po faulu ve vápně se prosadila penaltou, další střely ale příliš nepřicházely, a pokud, zneškodnil je Filip Mucha. Prostějov první náznaky šancí měl až po třicáté minutě. Brankář hostí ale nemusel zasahovat. Naopak se Příbram do poločasu prosadila ještě jednou, tentokrát z volného přímého kopu po sporné „malé domů“. Po tomhle úderu se zdálo, že je po zápase.

Ukázalo se však, že Prostějov ještě neřekl poslední slovo. Ve 49. minutě po akci čerstvé posily Bartolomeua tečoval míč do vlastní branky příbramský stoper Mezera a eskáčko tak snížilo na rozdíl jedné branky. Domácí poté hráli aktivněji, dostávali se více k centrům do vápna a do pološancí. Střel však bylo nadále málo, navíc z protiútoků hrozila Příbram. Jednu rychlou akci proměnila a dala tak pojistku na své vítězství, které už dokázala také uhájit. Nic na tom nezměnil ani pokus svátečního střelce Suse, jehož střela byla sice pohledná, leč nepřesná.

 

 

HLASY TRENÉRŮ

Jiří JAROŠÍK - 1.SK Prostějov:

„První půle byla z naší strany hodně nepovedená. Tak jsme si to vůbec nepředstavovali. Říkali jsme si, že se na zápas všichni těšíme, ale ve hře nebylo vůbec nic ani v obraně, ani v útoku. Dělali jsme individuální chyby, pohyb scházel, všechno scházelo. Musel jsem o přestávce zvýšit hlas. Malinko se to ve druhé půli zlepšilo. Možná se i střídání povedlo, dali jsme gól. Hra se ale hodně kouskovala, těžko se tedy dostat do tempa. Na druhou stranu nás soupeř jednoznačně převyšoval.“

Jozef VALACHOVIČ - 1. FK Příbram:

„Byl to náročný zápas. Věděli jsme, že nás zde nic lehkého nečeká. Viděli jsme soupeře v přípravě, měli jsme ho zmapovaného a zanalyzovaného a přesně se potvrdilo to, jak jsme se na něj nachystali. První poločas jsme zvládli velmi dobře, bavili jsme se ale v kabině, že nesmíme nechat domácí nadechnout, věděli jsme, že mají kvalitní mužstvo. To se nám moc nepodařilo, zkomplikovali jsme si zápas slabším vstupem do poločasu. Domácím to dalo křídla, prvních patnáct dvacet minut byli lepší na hřišti. Naštěstí jsme to vzadu ustáli a věděl jsem, že naše šance přijde. Nakonec se  podařilo uklidnit třetí brankou a měli jsme i jiné možnosti na vstřelení gólu, které jsme nevyužili.

 

FORTUNA:NÁRODNÍ LIGA

1. kolo: Táborsko – Zbrojovka Brno 0:1 (0:0). Branky: 82. Přichystal. Žluté karty: 19. Provazník, 45. Holiš – 89. Kosek * Jihlava – Varnsdorf 2:1 (1:0). Branky: 43. Selnar, 55. Arroyo – 90. Bláha. Žluté karty: 60. Shudeiwa – 31. Zbrožek, 64. Pajkrt * Chrudim – Sparta Praha „B“ 0:1 (0:0). Branky: 55. Sejk. Žluté karty: 90.(+4) Řezníček, 90. (+4) Rybička – 34. a 78. Chervak, 35. Okeke, 38. Gabriel, 76. Jonáš. Červená karta: 78. Chervak * Třinec – Ústí nad Labem 2:3 (0:1). Branky: 59. Hýbl, 64. vlastní Plachý – 3. Ogiamode, 54. Bílek, 85. Krobot. Žluté karty: 60. Foltyn, 71. Hýbl, 86. Petráň – 74. Krobot * Dukla Praha – Vyškov 2:1 (2:0). Branky: 39. Peterka, 45+1. Fábry – 78. Vintr. Žluté karty: 20. Ilko, 90+4. Langer * Prostějov – Příbram 1:3 (0:2). Více v rozhledně na straně 27 * Líšeň – Viktoria Žižkov 3:2 (0:2). Branky: 56. Stáňa, 63. Chwaszcz, 86. Silný – 1. Nabiyev, 20. Quintero. Žluté karty: 54. Stáňa – 35. Březina. Červená karta: 80. Březina * Opava – Vlašim 3:1 (1:2). Branky: 12. Helešic, 54. Rychlý, 78. Darmovzal – 30. Blecha, 41. Křišťan, 90.(+4) Alijagič. Žluté karty: 17. a 29. Celba, 90. Digaňa – 11. Svoboda, 73. Hošek, 86. Alijagič. Červená karta: 29. Celba.

KAM PŘÍŠTĚ:

2. kolo, neděle 1. srpna, 17.00 hodin: Ústí nad Labem – Jihlava (pátek 30. 7., 18.00), Třinec – Dukla Praha (sobota 31. 7., 10.15), Vyškov – Líšeň (sobota 31. 7., 10.15, stadion Drnovice), Příbram – Táborsko (sobota 31. 7., 17.00), Sparta Praha „B“ – 1.SK Prostějov (10.30), Zbrojovka Brno – Opava (20.00), Varnsdorf – Žižkov, Vlašim – Chrudim.