To nejhorší s omikronem je snad už za námi. Téměř šedesát tisíc nakažených denně, to se zřejmě už dotklo úplně všech. Nastaly problémy pro školy, zaměstnavatele, zaměstnance i podnikatele. Teď už se situace postupně uklidňuje, ale dva až tři týdny to ještě trvat bude. Všichni si klademe otázku, co bude dál? Přijde další podobná vlna, a pokud ano, jaké bude mít dopady? Dva roky náporu na zdravotnictví, různá omezení, nejistoty, to všechno přineslo nezamýšlené vedlejší negativní konsekvence.

Svět přede dvěma lety a nyní se ani nedá porovnat. Jen si stačí vzpomenout, jak to vypadalo, když se o koronaviru „jen“ nemluvilo. Pak ale přišel březen 2020 a od té doby s krátkými letními přestávkami „svět“ téměř neřeší nic jiného, zejména do zdravotnictví se situace promítla okamžitě. Zcela na rovinu si neumím dost dobře představit velkou míru přetížení zdravotníků, jaké byli vystaveni.

Ale dopady na zdraví nejsou jediným problémem, který s sebou epidemie přinesla, a i ty už se začínají postupně projevovat. Prudká inflace a s ní spojené zdražování, kdy výdaje rostou daleko rychleji než platy. Do toho nás drtí nejen energetická krize. Suma sumárum to má dopad nejen finanční, ale také psychický, což se značně projevuje na celkové atmosféře ve společnosti. To zkrátka není nic příjemného.

Zima i omikron teď postupně odchází a všichni pěvně doufáme, že se zase vrací vše k normálu, který nyní už snad nic neovlivní. Ale jednoduché to v žádném případě nebude. Ukázaly to i společenské, kulturní i sportovní akce v nelehké době. Návrat k předchozím počtům návštěvníků bude jen těžko dosažitelný. Obavy navíc umocňuje i ekonomická stránka. Nezapomínejme ale, že návrat k normálnímu fungování společnosti nám pomůže psychicky. Jedině dobrá nálada a bojovný duch nám pomohou překlenout nelehké časy.