Se zcela přestavěným týmem - jak hráčským, tak trenérským - vstupoval Prostějov do sezóny 2021/2022. A nejen s tím, ale taky se značnými ambicemi. Jestřábi jsou zpátky ve druhé nejvyšší soutěže od roku 2014. A stejně tak od té doby čekají na výraznější úspěch. Šesté místo po základní části Chance ligy 2017/18 bylo zatím maximem. Tým následně opakovaně selhával v play-off, nikdy nepřešel přes první kolo. Fakticky nově postavené mužstvo to má změnit.

Zprvu se zdálo, že se tak stane hned v dlouhodobé fázi soutěže. Jestřábi vyhrávali, stříleli branky ve velkém. A zejména na ledě soupeřů excelovali. K tomu se mohli pochlubit skvělými přesilovkami. Jak navíc tehdy trenér Aleš Totter přesně poznamenal, i když tým prohrál, v zápase nebyl horším.

Nicméně další průběh sezóny už nebyl tak povedený. Určitý zlom nastal v utkání proti Slavii Praha, první prohrané venkovní bitvě. Bylo to poprvé, kdy výkon Jestřábů nesnesl měřítka. Konečná prohra o tři branky byla milosrdná. Později se v dalších zápasech přidala klesající produktivita v přesilovkách. Na vrcholu ji měl Prostějov na třiceti procentech. Postupem času o třetinu klesla.

Jestřábi měli i tak dobře našlápnuto. Velkou část základní části se drželi na šestém místě. A i když někdy klopýtli, dokázali se na něj zase brzy vrátit. Jenže tabulka byla nesmírně vyrovnaná. A víc než jedno klopýtnutí znamenalo osudovou ztrátu. Ta přišla na přelomu února a března, kdy se Jestřábům příliš nedařilo. Zejména porážka s Kolínem musí mrzet. A také proti Slavii tým přišel o dva body. Výsledkem je 8. místo po základní části.

Při pohledu na ambice týmu, na soupisku, na to, jak dokázali Jestřábi v některých zápasech dominovat, se jedná o zklamání. Tým měl na víc, osobně jsem jej pasoval do pátého místa, hned za celky jako Vsetín, Jihlava nebo Poruba… Ještě ale není dobojováno. Jak říkají často sami hokejisté, play-off je úplně jiná soutěž. Stát se v něm může vše. A díky tomu, že se do něj Prostějov dostal alespoň formou předkola, je ještě předčasné o sezóně prohlásit, že skončila za očekáváním.