Že nad nákazou covid-19 není ani zdaleka vyhráno, dosvědčují aktuální čísla z prostějovské nemocnice. Zatímco předminulý týden toto zdravotní zařízení hlásilo hospitalizaci třinácti pacientů nemocných koronavirem, minulý pátek jich už bylo více než dvojnásobek! Mnohem optimističtější zprávou pak je, že nemocnice po půl roce povolila návštěvy běžných pacientů.

„Nemocnice AGEL Prostějov aktuálně hospitalizuje 27 pacientů s covid-19, kdy ve vážném stavu je jeden pacient, který vyžaduje podporu umělé plicní ventilace,“ sdělil Večerníku v pátek 18. března Adam Knesl, tiskový mluvčí společnosti Agel provozující Nemocnici Prostějov.

I přes narůstající počet hospitalizovaných pacientů s covid-19 však nemocnice povolila návštěvy pacientů na jiných odděleních. „Nemocnice AGEL Prostějov během tohoto týdne opět povolila návštěvy k pacientům, kdy přicházející nemusí předkládat potvrzení o provedeném očkování proti covid-19, o prodělání této nemoci nebo platný negativní PCR/antigenní test. I nadále však platí povinnost mít ve zdravotnickém zařízení nasazený respirátor FFP2/N95 či obdobně účinnou ochranu dýchacích cest, řídit se pokyny zdravotního personálu a respektovat režimová opatření. Například před vstupem na oddělení provést hygienu rukou. Návštěva je umožněna, pokud osoba nevykazuje známky respiračního onemocnění,“ zdůraznil Knesl s tím, že na některých odděleních prostějovské nemocnice mohou i nadále panovat některá omezení, a to s ohledem na epidemickou situaci či počet covid pozitivních pacientů. „Aktuálně se omezení týká infekčního oddělení a LDN C, proto doporučujeme před návštěvou prostějovské nemocnice sledovat její internetové stránky,“ vzkazuje Adam Knesl.