Až nečekaně skvěle začala pro volejbalistky Prostějova série 2. kola play-off v UNIQA extralize žen ČR 2021/22. V nedělním večeru působivě přehrály favorizovaný Liberec 3:1 na jeho hřišti a jsou o krok blíž k senzačnímu postupu do finále!

 

Oba aktuální protivníci se během této sezóny střetli už počtvrté. A před včerejším vstupním semifinále zatím pokaždé uspěly Severočešky – nejprve pod Ještědem hladce 3:0 (20, 11, 20), následně dvakrát i venku po větších bitvách, leč stále bez bodové ztráty 0:3 (-22, -22, -24) a 1:3 (-22, 18, -23, -24).

„S každým dalším zápasem jsme však byli víc a víc vyrovnaným soupeřem, dostávali se blíž k získání některých setů. Třetí vzájemné utkání přitom směřovalo do tiebreaku, tam jsme si to prohráli vyloženě sami vlastními chybami,“ vzpomínal hlavní kouč žen VK Miroslav Čada.

Celou sezónu platí, že výraznou tahounkou Dukly je slovenská univerzálka Nikola Kvapilová coby enormně nebezpečná levoruká útočnice. Na smečařských postech má favorit dvě zkušené exprostějovské plejerky Petru Kojdovou a Lucii Novou, blokařské pozice obhospodařuje taktéž kvalitní Kateřina Kohoutová s Michaelou Nečasovou.

Ofenzivu tvoří zahraniční nahrávačky Olga Skrypak, respektive Anhelina Dubianska. A na liberu úřaduje česká reprezentantka Veronika Dostálová. „Liberec navíc má kvalitativně široký kádr a tím pádem hodně dobrou zastupitelnost na všech místech sestavy, může účinně prostřídávat,“ zmínil Čada důležitý faktor.

Výběr trenérské a zároveň i manželské dvojice Libora a Dity Gálíkových teď Hanačky přivítají ve druhém střetnutí série na vlastním hřišti Národního sportovního centra PV, a to ve středu 6. dubna od 18.00 hodin. Poté přijde na řadu duel číslo tři v liberecké hale v sobotu 9. dubna ve stejný čas. Pokud nebude rozhodnuto, měření sil v rámci druhého kola extraligového play-off naváže čtvrtým střetem (úterý 12. dubna v Prostějově), maximálně i pátým mačem (pátek 15. dubna na severu, vždy v 18.00 hod).

„Tím, že jsme soupeře hned napoprvé zaskočili – navíc venku – se situace logicky změnila. Na nás to však nesmí mít žádný vliv. To znamená nepřipustit jakékoliv uspokojení nebo polevení, ani se nenechat psychicky svázat překvapivým vedením v sérii. Prostě jít úplně stejně do druhého zápasu a zase jej zkusit vyhrát. Podařit se to může, jen pokud navážeme na kvalitní týmový výkon z prvního utkání,“ zdůraznil Čada.