Za oknem pomalu až mráz, uvnitř ale teplo, pohoda. A vpravdě jarní atmosféra. Začátek dubna byl ve Tvorovicích ve znamení jarně-velikonočního jarmarku. Místní kulturní dům se proměnil v jarní tržiště, kde si lidé mohli zakoupit výrobky z keramiky, dřeva, skla nebo bižuterie. Stejně jako typické velikonoční záležitosti. Proutí? Žádný problém. Stejně tak kraslice.

„Jsme rádi, že je vůbec nějaký jarmark. Jelikož je velikonoční, máme i velikonoční věci,“ konstatuje Kateřina Moudrá, která přijela představit své výrobky z Dobromilic. „Něco se konečně děje a musím říct, že lidi chodí. Asi je to tím, že se akce konají po dlouhé době. Tak jsou za tu možnost někam zajít rádi,“ dodává.

Jak se přitom ukázalo, lidé skutečně zorganizování akce přivítali. Brzy se pomalu na jarmarku nedalo hnout. „Je to skvělé, jsme úplně nadšení. Mělo to začít ve dvě, já přijela ve tři čtvrtě a už to zde snad hodinu probíhalo. Je to super,“ zářila jedna z organizátorek akce Ludmila Hýblová. Pod jejíma rukama se pak proutí měnilo v obří pomlázku. Nebyla přitom nouze ani o jarní výzdobu. Věnce i další motivy zdobily celý kulturní stánek, často v obřích velikostech.

Po akci byla vyzdobená i řada domácností, na pódiu se totiž tvořilo a tvořilo. „Dřív, když jsme začínali, tak zde bylo do tří úplně mrtvo. A tentokrát zde bylo plno už před začátkem. Koukám navíc, že další příchozí už si nebudou mít kam sednout,“ usmívala se Ludmila Hýblová.