Není to tak dlouho, co jeden z nás v Letohradě přímo na náměstí narazil na prodejnu, která se pyšnila ve velké většině regionálními produkty.

Dobroty a pochutiny, mléčné výrobky či uzeniny. Zvláštní místo tehdy zabírala jedna místní mlékárna. Člověka napadne, že i v Prostějově by se takto zaměřená prodejna mohla uchytit. Zvlášť proto, že se zde vyrábí nemálo regionálních značek.

S řadou regionálních výrobků se člověk setká v prodejně na Zlaté farmě ve Štětovicích, kde sami leccos vyrábí – zákysy, podmáslí nebo jogurty a tvarohové pochoutky. V Otinovsi u tamní mlékárny pak moderní prodejna nabízí výrobky právě mlékárny MOT, ale taky ze širokého okolí, obvykle od lokálních výrobců z Prostějovska a Blanenska. Nejvíce se v regionu daří výrobnám a prodejnám masa a uzenin. Je zde hned desítka menších i větších výrobců. Pokud chceme podpořit koupí regionální značky, zkuste Maso&uzeniny Lešany nebo vše od A do Z z díla firmy Makovec. Z menších pak jistě zaujmou třeba prodejny masa a uzenin v Mostkovicích, Bílovicích nebo Brodku u Prostějova.

Také několik pekáren z Prostějovska se ale může honosit neoficiálním titulem „regionální produkt“. Příkladem je Karlova pekárna, dále třeba také jediná palačinkárna na míle daleko, Pall & Chinky. Pekárnu najdeme také v Plumlově nebo v Kostelci na Hané. Dobrou značku má drysické pečivo, které sice už má původ mimo Prostějovsko, přesto jej ale můžeme rovněž zařadit mezi regionální produkty. Všehochuť pak nabízí firmy jako Grand nebo Jelínek, a to od chlebíčků až po mnohé delikatesy.

Zajímavostí je, že v poslední době došlo k otevření hned několika menších firem se zajímavými regionálními produkty. A brzy už si získaly dobré jméno. Zmínit můžeme třeba sýrárnu Rolls, dále společnost Barenuts, která se zabývá zpracováním kakaa. Mezi originální výrobky pak rovněž patří ty od firmy Green tree food, která nabízí cibulády, povidla a také dárková balení.

Tematickou stranu PROSTĚJOVSKO&REGIONÁLNÍ PRODUKTY najdete v tištěném vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, které vyšlo v pondělí 20. března