Jak ukazují průzkumy, tak se Češi dělí na dvě zhruba stejně velké skupiny. Jednu tvoří ti, kteří si raději vyrazí odpočinout za hranice naší vlasti, a druhou představují milovníci všemožných koutů naší země. Existuje spousta rozdílových faktorů pro dovolenou u nás či ve světě. Velmi důležitá je samozřejmě finanční stránka věci, podstatné je dorozumět se, svou roli hraje délka pobytu.

V zahraničí vítězí moře

Letní dovolenou bez moře si řada z nás nedovede představit. Pohoda a vzdálení se od každodenních povinností uleví od napětí a dlouhodobého stresu – mořská voda a vlhký vzduch prospívají nejen přetíženému tělu, ale i přetažené duši. Někomu stačí jih Evropy a stále hojněji navštěvované Chorvatsko. Jiní zase preferují exotiku s nevšedními zážitky.

Čechy však neláká jen moře a pláže, ale i řada zajímavých míst na objevování. Velkým turistickým lákadlem jsou také atraktivní místa v těsném spojení s přírodou, kde se dá podnikat pěší turistika, cyklistika nebo běh. V oblibě jsou také různé wellness pobyty v zahraničí či termální lázně. Těch najdeme spoustu v Maďarsku, ale i na Slovensku. Možností je tak opravdu hodně a výběr je pestrý.

Tuzemsko nabízí řadu skvělých míst

I dovolená v tuzemsku nemusí být nuda, o čemž svědčí nárůst popularity trávení dovolené v Česku. Finanční situace mnoha rodin v současnosti není nakloněna přílišnému rozhazování. Pobyt v některé z mnoha turistických lokalit u nás se proto jeví jako logická volba. Milovníci výletů či různých vycházek nejlépe vědí, že krásy naší vlasti skýtají nevyčerpatelný potenciál. Děti budou na každém takovém výletě nadšené. A nejen děti, ale i dospělí určitě rádi doplní své vlastivědné znalosti. Ruku na srdce, kdy jste byli naposledy na Kokoříně nebo na Bezdězu? A byli jste tam vůbec někdy?

Nesmíme zapomenout ani na vodáctví, k němuž máme ty nejlepší možné podmínky. Jestli něco Češi opravdu milují, tak je to pobyt na vodě. Kánoe, kajaky, čluny, zkrátka sjet si kus některé z našich řek s rodinou či partou přátel, to je pro řadu z nás téměř každoroční povinnost, bez níž by to v létě nebylo ono. Právě s touto formou turistiky se pak doživotně pojí nezapomenutelné vzpomínky.