Dobrý kolektiv a vzájemné vztahy mezi žáky, učiteli i rodiči jsou pro všechny důležitou součástí školní docházky. Aby se tedy nastávající prvňáčci těšili nejen na nástup do školy, ale rovnou i na své spolužáky a učitele, zúčastnili se i se svými rodiči uvítacího setkání, na kterém měli možnost vyzkoušet si rovnou i školní výuku.

Základní škola Q je novým projektem Světa vzdělání, který do Prostějova přináší další možnosti vzdělávání. Koncept školy vychází ze zavedených a ověřených principů, které jsou dlouhodobě s úspěchem aplikovány ve třídách s rozšířenou výukou na partnerských základních školách. „Oproti těmto třídám však ZŠ Q posiluje angličtinu zavedením bilingvní výuky již od první třídy, díky čemuž ji žáci postupně využívají jako běžný komunikační jazyk. Stejný důraz je zde kladen na práci s moderními technologiemi, výuku programování a informatiku začleněnou do rozvrhu taktéž již od první třídy. Moderní pedagogika se zde zároveň stává pro učitele nástrojem, jak dětem vytvořit stimulující prostředí pro rozvíjení vlastního potenciálu a připravit je na samostatný život,“ vysvětlila Lenka Kaniová ze Světa vzdělání.

Vítání v Technologickém klubu

Vítání historicky prvních žáků základní školy Q proběhlo v Technologickém klubu v Prostějově. Na samém začátku se děti seznámily se svojí třídní paní učitelkou a panem učitelem anglického jazyka, kteří je slavnostně přivítali ve své třídě. Pro děti je ale samozřejmě mnohem zajímavější, pokud mají možnost zkoušet v praxi nové věci. Po krátké úvodní řeči se proto se svými učiteli odebraly do improvizované třídy, kde si mohly vyzkoušet výuku nanečisto. „Jako první se jí chopil pan učitel angličtiny, který si svým zábavným a přátelským přístupem děti okamžitě získal. Ty se s nadšením ponořily do výuky barev a čísel, a bylo evidentní, že díky stylu výuky a množství kreativních pomůcek vnímají celý proces jako zábavnou hru,“ popsala Kaniová.

„Společně rosteme“

Angličtinu poté vystřídala hodina s třídní paní učitelkou. S ní děti vytvořily velký obraz stromu složený z otisků dlaní každého z nich a s nápisem „Společně rosteme“. Obraz na ně bude v září čekat ve třídě, aby se z něj mohly těšit. Všichni měli zároveň možnost zasednout do školní lavice plné učebnic, učebních pomůcek i hraček, které je budou v září čekat, a nechat se na památku vyfotit paní fotografkou.

Zatímco děti se věnovaly vlastní zábavě, rodiče využili čas k seznamování se navzájem i k rozhovorům s vedením školy. Celé setkání se neslo ve velmi přátelském, až rodinném duchu.

„Věříme, že tato seznamovací akce pomohla dětem odbourat případné obavy z nadcházející školní docházky a budou se na své nové kamarády i učitele nedočkavě těšit. Do nové etapy života přejeme našim prvňáčkům hodně úspěchů, nadšení a touhy po nových poznatcích,“ uzavřela Lenka Kaniová.

Přihlášky ke studiu na ZŠ Q jsou ale stále otevřené. Ve středu 14. června v 17:00 hodin proběhne v budově Technologického klubu poslední informační schůzka, na které bude možné dozvědět se více informací o studiu i podmínkách přijetí.