Na něco takového budou děti možná vzpomínat celý život. Originální a neobyčejně podařenou akci plnou pravé romantiky a dobrodružství se podařilo zorganizovat kolektivu mateřské školky z Držovic.

Po měsíci perných příprav zde v úterý 6. června uspořádali indiánskou bojovku pro rodiče s dětmi, která udatné bojovníky a krásné squaw zavedla od školky až na břeh plumlovské přehrady. Po návštěvě indiánské vesnice dokonce následovala pravá plavba za pokladem.

Indiánskou bojovku se ve školce rozhodli uspořádat na oslavu dne Matek a dne Otců. „Po debatě s paní Zuzkou Lisickou jsme se rozhodli využít její nabídky a uspořádat výlet k vodě. Společně jsme tento nápad rozvinuli a vznikla bojovka pro rodiče s názvem Po indiánské stezce,“ vysvětlila zrod myšlenky ředitelka MŠ Držovice Milena Zapletalová.

 

Přihlášení rodiče s dětmi do poslední chvíle nevěděli, kde se bojovka uskuteční. Do mateřské školky si přišli pro první indicii s mapkou, kam se budou přesouvat. Na prvním stanovišti na parkovišti mateřské školy následovalo vyrábění čelenek, vymýšlení jména kmene i jeho členů. Samozřejmě se zde indiáni patřičně zkrášlili malováním. Následně dostala rodinka mapu a jedno z písmen tajenky.

Tím indiánská výprava za dobrodružstvím teprve začala. „Dalším stanovištěm bylo parkoviště v Mostkovicích u minigolfu, kde si indiáni vytvořili indiánský náhrdelník. Odtud už podle šipek hledali všichni indiánskou vesnici směrem k přehradě,“ přiblížila Milena Zapletalová.

Indiánská vesnice byla vidět zdaleka. Za zvuku stylové hudby vítaly indiány dva totemy a velké týpí. Vesnice byla plná úkolů a hledání dalších písmen do tajenky. Indiáni zde například předvedli, jak si poradí se střelbou z luku, hledali písmena v tajemných nádobách, zkoušeli chůzi po laně nebo chytání koně do lasa.

Plavba za pokladem

Každá rodina si vytvořila svůj znak, který připevnila na indiánské totemy. Na závěr stačilo nalezená písmena správně složit. Vyluštěná tajenka zněla: PRÁZDNINY. „Tajenku indiáni směnili za vstupenku na plavbu za pokladem. Truhla s pokladem byla totiž na protější straně přehrady. Plavbu mohli indiáni absolvovat na šlapadlech, lodičkách či kánoích,“ nastínila vskutku dobrodružný charakter výpravy Zapletalová.

Počasí se vydařilo a nálada v kmeni byla pravá indiánská. „Musíme říct, že se bojovky s nadšením zúčastnili všichni. Udělala radost nejen dětem, rodičům, ale i nám. Jsme rádi, že i po ukončení programu si celé rodiny našly čas, poseděly u společného popovídání, opekly si špekáčky a užily si tak zbytek příjemného odpoledne,“ zhodnotila Milena Zapletalová, která poděkovala především rodině Lisických, kteří umožnili celý den uskutečnit. „Postarali se nejen o občerstvení, ale i o super atmosféru celého odpoledne. Dík patří také personálu mateřské školy i všem rodičům, kteří se stali indiány, jak se patří,“ uzavřela ředitelka školky.