V pátek 16. června se v základní škole v Přemyslovicích konala školní akademie, které předcházelo slavnostní otevření venkovní učebny a relaxačního místa. Realizace přeměny předzahrádky se uskutečnila v rámci dlouhodobých projektů Škola pro udržitelný život (ŠUŽ) a Recyklohraní, do kterých je škola zapojena.

Úvodní slavnostní slovo si vzala ředitelka Marta Popelářová, která představila nově zhotovený exteriér před školou, poděkovala zhotovitelům a předala drobné dárky. „ŠUŽku plnili žáci osmého a devátého ročníku v předmětu ekologická praktika. Mapovali nejbližší okolí školy, hledali místa s možným výskytem ekologických hrozeb, nebezpečí klimatické změny apod. Sestavili tzv. KLIMAMAPU okolí školy, kterou představili paní starostce obce a dalším členům zastupitelstva. Nad problematikou nebezpečí hrozeb zástupci obce dlouho diskutovali, společně hledali možná řešení ke zlepšení současného stavu. Žáci se snažili vysvětlit svůj dětský pohled. Nenásilnou formou se učili vyjadřovat svůj pohled a názor, naučili se vystupovat před cizími dospěláky a obhajovat své myšlenky. A mnoho šikovných kluků a holek přiložilo své ruce k dílu a pomáhalo předzahrádku (venkovní učebnu) vytvářet podle vypracovaného projektu. Alespoň si děti budou vážit své práce,“ informoval pedagog Pavel Bednář. Poděkování patří firmám Zahrady Šmehlík, Pila Lehar a zřizovateli, tedy obci Přemyslovice, která projekt nechala realizovat.

Po slavnostním otevření následovala školní akademie. Nejdříve se rodičům a dalším hostům představili mladší žáci I. stupně pod vedením učitelky Věry Vítkové. Celé představení bylo komponováno v hanáckém stylu. Dále následovalo vystoupení žáků II. stupně, které spolu s nimi připravil učitel Dušan Matoušek. „Byly tanečky, humorná scénka a nechybělo vystoupení žačky se psím mazlíčkem Roxy. Po všech vystoupeních následovalo krátké rozloučení s letošními deváťáky,“ popsala asistentka pedagoga Zuzana Šuldová Böhmová.

Přemyslovická škola je také zapojena do projektu Recyklohraní, ve kterém je přihlášeno přes 3800 škol z celé ČR. „Druhým rokem se účastníme tzv. ‚Celoroční hry‘. Děti 1. i 2. stupně, a dokonce i drobotina z MŠ společně plní nejrůznější úkoly s environmentální tematikou, sbírají staré baterie, použité a rozbité elektrozařízení a mobilní telefony, prázdné tonery do tiskáren apod. Celoroční soutěže se letos přímo účastnilo 1700 škol (podle informací organizátorů). Naší malé škole se vedlo přímo skvěle! Společnými silami se nám povedlo dosáhnout na 7. místo v rámci celé ČR,“ doplnil Pavel Bednář.