Jak jsme avizovali již v minulém čísle, více než týden od soboty 24. června do soboty 1. července trval velký šachový turnaj O pohár primátora města Prostějov 2023. Ačkoliv se hrál jeden z nejklidnějších a velice tichých sportů, tak závěr celého klání byl nesmírně dramatický a plný napětí. Z konečného triumfu se nakonec radoval Zdeněk Kalousek z Viktorie Žižkov, jenž těsně předstihl druhého Romana Závůrku, favorizovaného zástupce pořádajícího oddílu SK Prostějov.

Tradiční klání na čtyřiašedesáti černo-bílých polích se jako obvykle konalo v přednáškovém sále Národního domu pod záštitou primátora statutárního města Prostějova Františka Jury. Dvaapadesát účastníků klasicky měřilo síly švýcarským systémem na devět kol, kdy každý den bylo na programu jedno dějství a pouze v neděli 25. června dvě. „Průběh turnaje byl celou dobu hodně vyrovnaný i dramatický, až vše vyvrcholilo posledním devátým kolem,“ řekl Večerníku ředitel akce Aleš Hradský.

Na závěr se utkali dva nejvýše postavení borci průběžného pořadí, vedoucí Pražan Zdeněk Kalousek (6,5 bodu) a druhý Martin Nový z Ořechova (6 bodů). Lídrovi stačila remíza k jistotě medailového umístění a věděl, že po ní pravděpodobně skončí nejhůře stříbrný, možná i zlatý. Proto duel proti Novému vedl Kalousek zkušeně k plichtě, kterou mu jeho soupeř poměrně brzy sám nabídl. Nikdo však v tu chvíli netušil, že definitivní rozluštění výsledkové tajenky bude potom trvat ještě tak extrémně dlouho.

Druhá stěžejní partie 9. dějství mezi dvěma šestibodovými hráči – domácím Romanem Závůrkou (do té doby čtvrtým) a Vladimírem Karlíkem z Kroměříže (třetím) – se totiž protáhla na více než pět hodin! Oba šachisté věděli, že v případě vítězství mohou dosáhnout i na celkový primát, proto se ani jeden nespokojil s nerozhodným rezultátem a oba bojovali z posledních sil navzdory minimu zbývajících figur na šachovnici. Mladší Závůrka sice úmornou bitvu silou vůle zlomil ve svůj prospěch, leč stačilo mu to jen na druhé místo konečného účtování.

A co při rovnosti sedmi nasbíraných bodů mezi dvěma nejlepšími borci rozhodlo? Pomocné hodnocení, takzvaný Buchholz. Šťastnější Žižkovák jej měl 39,5, zatímco nikoliv smutný Prostějovan 37,5. „Právě Zdeněk coby nováček na našem turnaji jako jediný dokázal Romana porazit, takže i z tohoto pohledu je jeho prvenství svým způsobem zasloužené,“ konstatoval Hradský. Třetí pozici nakonec obsadil Nový, těsně pod pomyslnou bednou zůstal na čtvrté příčce další člen SK Prostějov Šimon Londin a pátý post obsadila nejlepší žena Petra Sochorová z Horky nad Moravou. Smolař Karlík klesl až na šestý flek.

V rámci slavnostního vyhlášení dostali nějakou cenu úplně všichni aktéři, kteří vydrželi na místě. „Díky výrazné podpoře našich partnerů v čele se statutárním městem Prostějov a Olomouckým krajem jsme pro účastníky měli spoustu odměn, jež si za týdenní náročné boje rozhodně zasloužili. Všem sponzorům moc děkujeme, hlavně tedy městu. Bez jeho pomoci by turnaj O pohár primátora určitě nemohl mít natolik vysokou úroveň,“ zdůraznil Hradský.

Odměny osobně předávala za omluveného primátora Františka Jury první náměstkyně primátora Milada Sokolová. „Věřím, že přítomní šachisté i šachistky ze vzdálenějších míst, kteří tady přespávali, měli čas aspoň trochu poznat naše krásné město, jež návštěvníkům má co nabídnout. Oddíl SK Prostějov turnaj opět skvěle zorganizoval, a proto také věřím, že za rok dorazíte znovu. Budu se na vás moc těšit,“ prohlásila sympatická politička.

Maximálně spokojen byl rovněž hlavní rozhodčí. „Vše proběhlo naprosto v duchu fair-play a pohodově bez nejmenších problémů, za což vám chci poděkovat. Ani vedra nás díky kvalitnímu větrání v přednáškovém sále Národního domu nijak netrápila. Na příštím ročníku se těším na shledanou,“ pravil Martin Adamčík. A šéf oblíbené akce Aleš Hradský za ní udělal poslední tečku rozloučením i přáním šťastné cesty domů. „Za rok na viděnou!“

 

O POHÁR PRIMÁTORA MĚSTA PROSTĚJOV 2023 V ŠACHU – KONEČNÉ POŘADÍ

1. Kalousek (ŠK Viktoria Žižkov) 7, 2. Závůrka (OŠ SK Prostějov) 7, 3. Nový (Orel Jednota Ořechov) 6,5, 4. Londin (OŠ SK Prostějov) 6,5, 5. Sochorová (ŠK ZŠ Horka nad Moravou) 6,5, 6. Karlík (Slavia Kroměříž) 6, 7. Molnár (ŠK Olomouc) 6, 8. Sedláček (ŠK Šternberk) 6, 9. Zdražil (ŠK Olomouc) 5,5, 10. Trávníček (Slavia Kroměříž) 5,5.

Nejstarší hráč: Vochozka (TJ Slavia Hradec Králové). Nejlepší žena: Březíková (OŠ SK Prostějov). Nejlepší hráč nad 65 let: Hadžala (TJ Neratovice). Nejlepší hráč do 15 let: Sochor (ŠK ZŠ Horka nad Moravou).

 

POHLED ROMANA ZÁVŮRKY

„Partii posledního devátého kola jsem chtěl za každou cenu vyhrát. Věděl jsem totiž, že jedině vítězstvím se dostanu na medailové umístění v konečném pořadí a můžu ještě dosáhnout i na celkové prvenství. Soupeř chtěl to samé, proto náš souboj trval tak dlouho a rozhodoval se až po více než pěti hodinách. Druhé místo určitě beru a jsem s ním spokojený, i když jsem tenhle turnaj v minulosti už několikrát vyhrál. Letošní ročník byl však velice vyrovnaný a hrozilo mi jako nejvýše nasazenému šachistovi o dost horší umístění. Že mě od konečné první pozice dělily jen dva body v pomocném hodnocení? To se stává, zklamaný opravdu nejsem. Vítěz mě porazil, tak mu to přeju.“

Roman Závůrka, šachista domácího SK Prostějov, 2. v konečném pořadí