Veřejné zeleně není nikdy dost, obzvláště ve městech. Prostějov hodlá pokračovat v úspěšných žádostech o dotace a radní počítají s tím, že desítky tisíc korun na výsadbu stromů získají také na podzim. Konkrétně z Nadace společnosti ČEZ, ze které už na jaře město čerpalo bezmála 150 tisíc korun.

 

„Podali jsme žádost o dotaci z grantového programu Stromy Nadace ČEZ pro rok 2023. V jarním kole bylo město úspěšné a obdrželo částku 149 983 korun na výsadbu v ulicích Šlikova a Okružní. Podobnou sumu peněz bychom chtěli získat i pro podzimní výsadbu,“ řekl Jiří Pospíšil (PéVéčko), náměstek primátora Statutárního města Prostějova.

Grantové řízení Stromy je zaměřeno na zlepšení životního prostředí pomocí podpory výsadby stromů, zejména ve městech, obcích a v jejich blízkém okolí. Podporována je především výsadba či obnova dřevin u veřejných budov, liniových dřevin, ve veřejně přístupných zahradách, parcích, dřevin podél vodotečí a návesních nádrží, remízků, sadů, zelených bariér proti větru a prachu, alejí, stromořadí a dalších přírodně či kulturně hodnotných lokalit. „Vyhlášené druhé kolo příjmu žádostí o příspěvek z Nadace ČEZ chceme využít na podzimní výsadbu v lokalitě ulice Nerudova v Prostějově. Jedná se o vysazení 22 stromů. Celkové náklady za pořízení stromů včetně pomocného materiálu a prací činí zhruba 199 tisíc korun. Před vlastní podzimní výsadbou stromů bude provedena v této části Nerudovy ulice ze strany společnosti Vodovody a kanalizace Prostějov oprava starého vodovodu,“ dodal Pospíšil.