Mladý český spisovatel beletrií Marek Hnila, který minulý rok vydal již svou čtvrtou knihu, netají svůj zájem o tzv. čisté umění. Tento pojem vychází z teorie lartpourlartismu, který upřednostňuje v umělecké společnosti názor, že umění by mělo být oproštěno od sociálních funkcí a jeho cílem by měla být jen krása samotná. Tuto teorii Hnila prezentuje i na příkladu netradičního vydání své autobiografické knihy Mezi tebou a mnou (Between You and Me), která byla nedávno ve spolupráci s pracovníky Univerzity Palackého v Olomouci přeložena do anglického jazyka.

Na zmíněné univerzitě se před pár dny uskutečnila odborná přednáška pro zahraniční studenty bohemistiky, na které Hnila hovořil o procesech vnímání umělecké tvorby z pohledu autora i čtenáře. "Jako spisovatel, nechci vydávat něco, co čtenáři očekávají. Chci vydat vždy něco nového," řekl Hnila k interpretaci předmluvy jeho čtvrté knihy. Přednáška obsahovala i několik inspirativních citací známých filozofů, umělců i vynálezců, kterými Hnila studentům objasnil teorii i probíhající literární projekt Městské knihovny v Praze. "Umění v souvislosti se vzděláním je tak důležité, že by mělo být ve 21. století samozřejmostí, že bude pro všechny dostupné během pár okamžiků. Městská knihovna v Praze stále pracuje na projektu www.e-knihovna.cz, kde vzniká velká databáze beletristických děl, součástí jsou i mé knihy a velice brzy i anglický překlad Between You and Me." Hnilova próza je mezi zahraničními studenty bohemistických fakult velice populární. Vydáním anglické verze e-knihy přes databázi pražské knihovny chce přiblížit náš mateřský jazyk čtenářům z celého světa. Vzniknout má volně dostupná verze jeho čtvrté knihy, která bude v anglickém i v českém jazyce. Obsah knihy Mezi tebou a mnou přibližuje i české prostředí a jeho společnost. Zabývá se empatií charakteru i jeho dozráváním, pak pochopením pomíjivosti života. Anotace knihy: Autobiografický hrdina románu nastupuje slibnou kariéru ve světě nepříliš morálního podomního prodeje. Úspěch se zdá snadný a lákavý, ale na půli cesty stát se dokonalým "šmejdem" mladík zjišťuje, že na tento svět nemá žaludek, a začíná hledat jinou životní náplň. Stává se fotografem na Ústavu soudního lékařství. Román je jistou osobní literární zpovědí i portrétem osobnostního hledání a dozrávání.

Anglická verze knihy bude oficiálně představena v září na knižním veletrhu ve Frankfurtu nad Mohanem. 

Mockrát děkujeme, že věnujete tomuto tématu svůj čas. Kontaktovat pana Hnilu můžete na emailu: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. nebo na telefonním čísle: 731 210 047.