Náročnou noc mají za sebou hasiči v Olomouckém kraji, především pak na Olomoucku. Kvůli silným bouřkám vyjížděli k více než dvacítce událostí, většinou k popadaným stromům. Raritně ovšem museli během jedné noci řešit i dva rozsáhlé požáry budov, jejichž příčinou byl úder blesku do střešní konstrukce, odkud se pak požár rozšířil. 

Nejprve jsme vyjížděli do Šternberka, kde začala hořet střecha dílny u rodinného domu. Požár byl nahlášen 20 minut po půlnoci, rychle se rozšířil na celou konstrukci, která se během hasebních prací propadla dovnitř objektu o rozloze zhruba 15x10 metrů. Na místě zasahovalo 6 jednotek, které hasily hořící objekt a zároveň ochlazovaly okolní stavby, aby nedošlo k dalšímu šíření požáru. Dle našeho vyšetřovatele se škoda podle odhadu vyšplhá ke 2,8 milionům korun, uchráněné hodnoty se blíží 6 milionům korun. Příčinou je úder blesku.

WhatsApp Image 2023-08-17 at 01.16.59(1).jpeg

Ve 2.11 minut jsme pak přijali hlášení na operačním středisku o dalším požáru. Tentokrát naše jednotky vyjely do Dolní Sukolomi, místní části Uničova, kde hořela střecha na zemědělském objektu v rekonstrukci, jeho rozloha byla cca 15x10 metrů. Zasahovalo zde pět jednotek, které požár rychle lokalizovaly a následně rozebraly konstrukce a dohasily skrytá ohniska. Škoda dle odhadu činí 400 tisíc korun, uchráněné hodnoty se dotknou hranice 1,5 milionu korun. Příčinou je dle vyšetřovatele opět úder blesku.

Stodola-16.jpg

Kromě dvou požárů si silné bouřky vyžádaly také zásah v Bělkovicích-Lašťanech, kde vtekla voda z polí do jednoho z rodinných domů a zaplavila také komunikaci a kanalizační vpusti, které místní jednotka pročistila. V Kokorách přerovští hasiči čistili komunikaci od naplavenin, které se rovněž valily z polí do obce.

3.jpg0.jpg

Odstranili jsme také 18 popadaných stromů na komunikacích, v Konici jsme strom odstranili z včelína. Celkově jsme tedy řešili v souvislosti s bouřkami 22 událostí.