Šestý ročník celostátní akce Den židovských památek se konal v neděli 13. srpna 2023. Prostějov se do něj zapojil komentovanou prohlídkou nového židovského hřbitova. V tropickém letním odpoledni na ni přišlo pětatřicet návštěvníků. Dozvěděli se řadu informací o historii židovského hřbitova, pohřbívání, náhrobcích, symbolech a další zajímavosti. Zasvěcenými průvodci byli členka spolku Hanácký Jeruzalém Jana Gáborová a historik Muzea a galerie v Prostějově Filip Gregor.

 

V úvodu byla nastíněna historie nového židovského hřbitova otevřeného Za Brněnskou ulicí v Prostějově v roce 1908. Na ploše 1,8 hektaru se nachází 551 hrobů. Patří mezi živé hřbitovy. Je tedy plně funkční. Pohlídka začala v obřadní síni. „Její vybavení včetně hebrejských nápisů je původní, bohužel vnější břízolitová fasáda už je z doby konce šedesátých let,“ uvedla Jana Gáborová. Přítomní si mohli prohlédnout interiér obřadní síně i desku se jmény prostějovských obětí holocaustu. „Oběti holocaustu připomíná také památník v centru hřbitova. Ten byl původně postaven jako památka židovským obětem 1. světové války. Byl renovován a znovu odhalen v roce 1950 vrchním rabínem Richardem Federem,“ vysvětlila Jana Gáborová.

Náhrobky na hřbitově jsou novodobé, většinou ze žuly, mramoru a umělého kamene. Původní deskové pískovcové náhrobky už zde najdeme sporadicky. Nápisy jsou většinou německé.

Během prohlídky zazněly také příběhy významných osobností zde pohřbených. Patřil mezi ně advokát a poslední předseda samostatné politické židovské obce v letech 1913–1919 a otec dramatika Maxe Zweiga Gustav Zweig, továrník, majitel sladovny a továrny na výrobu knoflíků Kornolith, mecenáš a podporovatel prostějovského muzea Bruno Winter, továrník a výrobce papučí a houněné obuvi Wilhelm Lösegeld a malířka Alžběta Zelená rozená Kleinerová. Vzpomínka byla věnována také členu spolku Hanácký Jeruzalém a židovské komunity Rudolfu Dubovi, který zde byl pohřben 12. července 2022.