Názory na to, kolikrát denně bychom měli jíst, jsou tak rozporuplné, že jste možná dosud nenašli tu správnou odpověď. Někde najdete zaručené info, že jíst prostě musíte pětkrát denně po třech hodinách a ani o minutu později, jinak si zpomalíte metabolismus. Jiné z nejnovějších trendů zase říkají, že ideální je jíst dvakrát denně. Existuje univerzální pravda?

Každý je jiný

Přestože v současné době ze všech stran slyšíme, že výživa a zdravý životní styl jsou individuální záležitostí, některé ze zásad by měly být blízké nám všem. Může to být třeba výběr potravin podle základů racionálního jídelníčku, kladný vztah k pohybu nebo hlídání si pitného režimu. Na druhou stranu je pravdou, že v jiných ohledech už se přihlásí o slovo právě individualita.

Kolikrát denně jíte, to záleží na mnoha faktorech: jaký máte celkový režim dne, v kolik hodin vstáváte a jdete spát, ale také jak velké preferujete porce. Je dobré si uvědomit, že jednotlivé dny se mezi sebou mohou velkou měrou lišit. Při celodenní náročné túře v horách můžete cítit větší hlad (a jíst častěji a více) než při celodenním sezením za počítačem v práci.

Řiďte se tím, co vám nejvíce vyhovuje

 

Vstáváte před šestou ranní, rádi den začínáte snídaní a hlavní jídla proložíte menší svačinou, protože mezi jídly cítíte hlad? Pak pro vás frekvence jídla 5x denně může být ideální. Pokud si pak o víkendu rádi přispíte a vstanete po deváté, na svém „řádu“ ze všedních dnů nijak nebazírujte a frekvenci snižte podle potřeby na 3 až 4 jídla denně.

A naopak: ve své běžné ráno necítíte potřebu ihned snídat a rádi si dopřejete velké porce? Jezte denně.

Odborníci z vlastních zkušeností v poradenské praxi vědí, že frekvenci a časování jídel lidé často přisuzují až přehnanou důležitost. Přitom základní stavební kameny správného jídelníčku jsou jiné. Je to například správně nastavený příjem vzhledem k výdeji a cíli nebo optimální pokrytí makro a mikro živin.

Co si z článku odnést?

Nenechte si namluvit, že existuje „ideální“ frekvence jídel, která je stejná pro všechny bez rozdílu. Co je doopravdy důležité? Abyste se ve svém „systému“ cítili dobře a neměli jste nepříjemný pocit, že jste otrokem jídla. Přece jen je jídlo jako takové nástrojem ke kvalitnímu životu, ale svět se kolem něj netočí. Druhá důležitá zásada je určitá flexibilita. Všední den se může lišit ode dne víkendového, aktivní od neaktivního, běžný od dovolenkového.

Dobrou radou tedy je rozložit jídlo do 3–5 porcí podle potřeby. Tak jako tak by výsledek měl být stejný po stránce přijatých kalorií i živin. Při nižší frekvenci si logicky můžete dopřát větší porce, při frekvenci vyšší porce budou menší. Extrémy – ať už ve smyslu nižší nebo i vyšší frekvence – se nedoporučují. Při velmi nízké frekvenci se častěji může objevit velký hlad s následnou potřebou „se dojíst“ (a přejíst), je také obtížnější pokrýt všechny potřebné živiny. Vyšší frekvence se zase snadno může obrátit v neustálé uzobávání a téměř kontinuální jezení. Výjimkou pak mohou být diabetici, kdy jejich inzulinový režim zahrnuje i druhou večeři, tedy šesté jídlo dne.

 

Speciální přílohu VEČERNÍK V KUCHYNI & BYDLENÍ a ZAHRADA najdete jako součást tištěného vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, které vyšlo v pondělí 28. srpna