„Musím se polepšit! Toto počasí mě přesvědčilo, že to v pekle nedám,“ svěřil se v době vrcholících srpnových veder jeden z Prostějovanů. Ať už jste snášeli vysoké letní teploty jakkoliv, reálně jsme se o těchto prázdninách žádných extrémů nedočkali. Ze srovnání meteorologických dat z prostějovské hvězdárny vyplývá, že letošní nejvyšší teploty za těmi z uplynulých let výrazně pokulhávají. Rtuť teploměru ve stínu dokonce ani jednou nedosáhla hranice 34 °C, což se naposledy stalo v roce 2014!

Jestliže byly letošní prázdniny v něčem nadprůměrné, tak to byl počet slunečních dní, stejně jako minimum srážek. Naopak tropických dní, kdy maximální teploty překročily 30 °C, bylo letos překvapivě méně než loni. Zatímco před rokem jsme si jich užili hned 17, letos to bylo „pouze“ 14.

Nejteplejším dnem letošního roku se nakonec stala neděle 16. července. Tehdy na prostějovské hvězdárně naměřili 33,6 °C. Pokud nahlédneme do dlouhodobých statistik, pak zjistíme, že se o žádný extrém opravdu nejednalo. Například loni byla nejvyšší teplota rovných 36,0 °C. Naopak letošní rok zapsal druhou nejnižší maximální teplotu za posledních 12 let. „Chladněji“ už bylo pouze v roce 2014, tehdy rtuť teploměru dosáhla nejvýše k 33,5 °C.

Navzdory těmto statistikám měli někteří lidé v předposledním srpnovém týdnu už tepla opravdu až po krk. „Nikdy ve svém životě jsem nestrávila tolik dní na koupališti jako letos. Ani jako dítě. Jak to mám ráda, tak už jsem tam chodila skoro jen z povinnosti. Co lze v takovém vedru také dělat jiného?“ prozradila Večerníku Tereza z Prostějova, která je aktuálně na mateřské dovolené a na plovárnu pravidelně vyrážela i se dvěma malými dětmi.

Letošní počasí si mohli pochvalovat zejména ti, kteří o prázdninách nezamířili nikam do zahraničí „za teplem“. „Celkově mi uniká smysl dovolených, kdy si zaplatíte cestu z nesnesitelného vedra do ještě nesnesitelnějšího vedra. Na ní pak nemůžete dělat ani to, co byste rádi. Sportovně založená kamarádka mi vyprávěla, jak se rozhodla si nenechat zkazit léto a jít si i na dovolené v Chorvatsku zaběhat. Vstávala kvůli tomu v pět hodin ráno, aby v tom dopoledním vedru ´nechcípla´. Nakonec prý málem padla na zem i tak, akorát to přišlo o něco dřív,“ ohlédl se s úsměvem za letošními prázdninami jeden z Prostějovanů.

Léto na Prostějovsku ovšem vydrželo dlouho. Ještě v neděli 20. srpna se v Prostějově podařilo překonat historický teplotní rekord pro tento den, když teplota vyšplhala na 32,6 °C. To znamenalo i zvýšenou návštěvnost na koupalištích ve dnech, kdy už hlavní sezóna pomalu končí. „Rekord v návštěvnosti jsme dali hned na začátku prázdnin, kdy k nám dorazilo 1 192 lidí. Ovšem ještě předposlední srpnovou neděli jsme se přehoupli přes tisíc návštěvníků,“ potvrdili na Facebooku provozovatelé oblíbeného koupaliště ve Stražisku.

Návštěvnosti prostějovského aquaparku a vrahovického koupaliště se budeme podrobněji v příštím Tématu Večerníku.

 

36 graf1

 

36 graf2