Už měsíc vyjíždějí k pomoci záchranáři v Kojetíně z nově zřízené základny. Ta je umístěna v přízemí budovy místní polikliniky. Formálního uvedení do provozu se v pondělí 4. září zúčastnil Dalibor Horák, náměstek hejtmana pro oblast zdravotnictví spolu s radním Ivo Marešem.

„Vedení Zdravotnické záchranné služby Olomouckého kraje dlouhodobě sledovalo a pravidelně vyhodnocovalo statistiky výjezdů na Kojetínsku. S otevřením nového logistického centra společnosti Amazon v blízkosti města dochází k výraznému zvýšení koncentrace osob a intenzity dopravy. Tyto skutečnosti sehrály hlavní roli při rozhodnutí Rady Olomouckého kraje o vytvoření nové základny v Kojetíně,“ uvedl náměstek Horák.

Potřebné nebytové prostory pro tento záměr poskytlo město Kojetín, které na své náklady provedlo nutné stavební úpravy. Zdravotnická záchranná služba ze svého rozpočtu vyčlenila více než tři milióny korun. Za tuto částku byly provozní prostory vybaveny potřebným zařízením a také zdravotnickou technikou. Celoroční provozní náklady nové základny jsou odhadovány na necelých čtrnáct miliónů korun.

„Zdravotnická záchranná služba Olomouckého kraje vyjíždí nyní k případům ze sedmnácti výjezdových základen, pokrytí v rámci přerovského okresu se teď rozrostlo na tři. V případě potřeby může při zásahu pomoci také skupina letecké záchranné služby z olomouckého heliportu,“ doplnil radní a lékař-záchranář Mareš.

Nejtvrdším oříškem pro realizaci projektu se nakonec stalo personální obsazení nové základy kvalifikovanými zdravotnickými pracovníky, kterých je na pracovním trhu nedostatek. I to se však podařilo vyřešit a záchranná služba přijala do svých řad jedenáct nových, plně kvalifikovaných profesionálů, na pozice zdravotnických záchranářů a řidičů.