Akce vydařená nad očekávání. Den stromů v Kolářových sadech patří mezi lidmi se vztahem k přírodě k dlouhodobě vůbec nejoblíbenějším akcím v roce. Ten letošní kromě propracovaného a hravého programu nabídl také krásné počasí. Nelze se vůbec divit, že do parku si našlo v doprovodu rodičů cestu bezmála 150 dětí.

V rámci celosvětové akce Den stromů se v režii prostějovského Ekocentra Iris pravidelně konaly nejrůznější hravé i naučné aktivity pro děti přímo na hlavním prostějovském náměstí. V prvním „covidovém“ roce 2020 se však akce přesunula ještě blíže ke stromům, a to přímo do Kolářových sadů. Tato změna oslavám Dne stromů nepochybně dodala na atmosféře, na druhou stranu se i kvůli tehdejší atmosféře ve společnosti negativně projevila na návštěvnosti.

 

Nic z toho však letos organizátory rozhodně trápit muselo. Na přítomné i tentokrát čekala stezka parkem, během níž objevovali zajímavé stromy, dále si pak malí i velcí mohli ověřit své znalosti na celkem šesti stanovištích. Kromě nich zde byla připravena dvě stanoviště prezentující fungování prostějovského Okrašlovacího spolku a Záchranné stanice pro handicapované živočichy v Němčicích nad Hanou.

„Dnes to vyšlo opravdu nádherně, v parku nám bylo příjemně. Navíc je pro nás moc prima, když můžeme spoustu věcí ukázat přímo na stromech či mezi stromy,“ zhodnotila Eva Zatloukalová z pořádajícího Ekocentra Iris.

Fandové přírody se brzy opět sejdou při Dni pro přírodu, který tradičně připadá na 28. října. Jeho součástí je sázení na Kosíři. Tentokrát je sraz v 9 hodin u posezení s lavičkami Pod lipami v blízkosti Státního lomu. Každá rodina si může vysadit svůj strom. Zájemci se mohou zapojit i do čištění ptačích budek. Pro všechny bude připraveno občerstvení a pamětní list.