Vzájemný duel na závěr dlouhodobé části tohoto ročníku extraligové soutěže už nic neřešil ani pro TJ Sokol Šternberk, ani pro VK Prostějov. Hostující tým do něj navíc šel bez tří zdravotně vyřazených hráček, z nichž dvě potkala necelý týden před utkáním autonehoda. Přesto chtěl nadstavbu logicky uzavřít úspěšným vystoupením.

Sokolky měly před čtvrtečním derby jisté poslední místo tabulky a tím pád do baráže, vékáčko již ani případná hladká porážka nemohla připravit o druhou pozici. Tuto teoretickou možnost rovnající se výsledkové senzaci přitom zvýšily absence zraněných Karin Šunderlíkové, Michaely Pállové i Milice Tošič. Posledně jmenovaná sice v hale TJ byla, ovšem po předchozí havárii ještě nenastoupila.

Každopádně prostějovský kolektiv musel udělat přesuny v sestavě, když sestry – smečařky šly na jisté posty než obvykle: Josefína Smolková na univerzál a Michaela Smolková na libero. Obě se s odlišnou rolí popraly velice slušně a přispěly k tomu, že papírově silnější mančaft neměl vážnější problémy s dosažením třísetového vítězství.

Přesto nešlo zdaleka o jednoznačnou záležitost. Jen druhá sada proběhla jasně (17:25), naopak ve zbylých dvou měly favoritky dílčí potíže. A to poměrně dlouho – v úvodní části do stavu 20:21, ve třetí do 20:20. Až přesvědčivé závěry s celkově zlepšeným výkonem (22:25, 20:25) poslaly svěřenkyně Miroslava Čady a Lubomíra Petráše vstříc předpokládanému triumfu.

Že byl zasloužený, to dokládá výrazná převaha papírově silnějšího souboru ve dvou asi nejdůležitějších herních činnostech: na přihrávce (úspěšnost 29:39 procentům) i v útoku (26:39 procentům). Jinak ale byly týmové statistiky vyrovnané, viz podání (esa 6:5), obrana na síti (bloky 7:7) a také souhrnný počet chyb (22:22). Individuálně nejčastěji skórovala smečařka Klára Faltínová (16 bodů), leč výkonem žádná z hráček nijak moc nevyčnívala.