Až nečekaně vyrovnaná a dramatická je zatím čtvrtfinálová série aktuálního ročníku nejvyšší české soutěže volejbalistek, v níž měří síly dva rivalské kluby z Hané. Tým VK Prostějov i bez dvou slovenských reprezentantek na marodce měl být o poznání lepší než početně velmi úzké družstvo Olomouce, ale valnou část z obou dosavadních vzájemných střetnutí nebyl. Přesto vede 2:0 na zápasy a zítra na domácí palubovce půjde úvodní kolo play-off vítězně uzavřít.

Druhý mač série ve Sportovní hale Univerzity Palackého byl však během sobotního odpoledne již od začátku mnohem rovnocennější než zahajovací konfrontace tři dny předtím. Přesto vékáčko zase vedlo rozdílem dvou setů, neboť ve vstupním těsně uhájilo větší náskok navzdory problémům v závěru (23:25) a druhý naopak otočilo zkvalitněnou koncovkou z 20:19 na 22:25. Většinu třetího měla navrch Šantovka (19:15, 23:19, 24:21) a posléze jej přes dílčí drama přece jen získala 26:24.

Každopádně čtvrtou sadu jednoznačně měl uchvátit hostující kolektiv, protože herně vládl a měl ji pod kontrolou. Ovšem jen do stavu 16:22, kdy přišel nepochopitelný lapsus v podobě promrhání výrazného náskoku i neproměnění celkem pěti mečbolů. Překvapivá otočka UP z 22:24 na 30:28 tak mohla být pro favoritky výsledkově fatální. Naštěstí nebyla, když v tiebreaku vytáhly skvělý výkon, dostávaly protivnice pod značný tlak a nutily je k hrubkám. Proto jasné skóre 5:15 i opakovaně kostrbaté vítězství 2:3 přes veškeré útrapy.

„Dnešní utkání dlouho bylo velice vyrovnané, protože my jsme měli o hodně lepší útok a soupeř naopak obranu. Proto to bylo kdo s koho, který z obou týmů bude víc nebo míň chybovat. V prvních dvou setech jsme byli o něco jistější my a šli do vedení, ale od třetího přešla větší chybovost na naši stranu. Což vyvrcholilo v závěru čtvrtého setu, kde jsme zbytečně a až nesmyslně ztratili jasné vedení 22:16. Sami sebe jsme tím dostali pod ještě větší tlak, vrátili Olomouc zpátky do zápasu,“ vrtěl hlavou v sobotu večer při svém hodnocení prostějovský kouč Miroslav Čada.

„Jsem zklamaný hlavně z toho, jak špatně jsme bránili na síti. Za pětiseťák máme pouhých pět bodových bloků, což je strašně málo. Tím složitější pak samozřejmě bylo takové střetnutí vyhrát. Nakonec se nám to povedlo dobrým útokem, ale kromě tiebreaku jsme tentokrát nehráli podle představ skoro celou dobu. Pořád jsme zbytečně chybovali v různých činnostech, podílely se na tom střídavě všechny hráčky. Vrcholem všeho byl vyloženě špatný závěr čtvrté sady, tam se holky viditelně dostaly do velkého stresu až křeče, mnohokrát nedokázaly ubránit dvojblokem ani jednoduché míče,“ pokračoval Čada.

Vše znovu zachránil teprve tiebreak, v tomto případě absolutně suverénní. „Přestali jsme chybovat, dostávali domácí pod velký tlak naším kvalitním útokem a oni už to nezvládali ubránit, navíc sami často kazili. Proto měl pátý set tak jednoznačný vývoj, na rozdíl od většiny předchozího průběhu utkání jsme jej odehráli výborně,“ oddechl si zkušený trenér. Z jeho svěřenkyň pozitivně vyčnívala zejména špičková Klára Faltínová (25 bodů, úspěšnost zakončení 51 procent, úspěšnost přihrávky 72 procent, celková užitečnost +17).

„Bodově nás nejvíce táhla Falti, nicméně klíčový byl také výkon Pavly Meidlové na liberu. Na pro ni nezvyklém postu to zvládla skvěle jak na přihrávce, tak obranou v poli. Zdravotní absence klasického libera Míši Pállové je pro nás velká komplikace, ale dnes jsme paradoxně měli problémy v úplně jiných aspektech hry,“ viděl Čada.

Jednoznačným úkolem teď je postupově ukončit krajské derby v extraligovém čtvrtfinále domácím duelem série číslo tři, který je na programu v úterý 19. března od 18.00 hodin v Národním sportovním centru Prostějov. „Hlavně musíme vylepšit obranu na síti. Není možné, aby naše dvojbloky neustále překonávaly i výškově menší soupeřky. Pokud to dokážeme, tak věřím, že třetí vzájemný zápas vyhrajeme více v klidu i pohodě a projdeme dál do semifinále,“ řekl Miroslav Čada.