V naprostém zajetí luků, šípů a terčů byla během druhého březnového víkendu prostějovská hala Sportcentrum – DDM v Olympijské ulici. Oddíl Lukostřelba Prostějov zde uspořádal zimní mistrovství republiky žactva 2024 v halové odnoži terčové lukostřelby, tohoto v ČR stále populárnějšího sportu.

Šampionát startoval v sobotu 9. března ráno a končil následující den pozdě odpoledne, mezitím se téměř neustále střílelo, střílelo a střílelo. „Takhle velké akce jsou samozřejmě náročné na organizaci. Ale tím, že už jsme jich hodně pořádali, víme co a jak. Díky obětavé pomoci spousty členek i členů našeho oddílu jak současných, tak bývalých proběhlo mistrovství bez jakýchkoliv problémů, to znamená velmi úspěšně,“ hodnotila předsedkyně prostějovského klubu Magda Robová.

Ředitelkou národního přeboru žákovských kategorií byla její mladší sestra Hana Majarová, chybět nemohla někdejší oddílová šéfka a dlouholetá trenérka Magdaléna Majarová, členka Síně slávy prostějovského sportu. Značnou důležitost pro zdárný chod halového MČR přitom měla i podpora celé řady partnerů v čele se statutárním městem Prostějov.

Slavnostního zahájení se tak zúčastnila náměstkyně primátora Milada Sokolová a při slavnostním vyhlášení výsledků předával medailové kolekce sám primátor František Jura doprovázený náměstkem Milošem Sklenkou. „Máme velkou radost, že naše krásné město Prostějov se opět stalo dějištěm natolik významných lukostřeleckých závodů,“ řekl František Jura mimo jiné ve svém krátkém proslovu.

Co výsledky? Pro domácí klub bylo mistrovství poněkud smolné, neboť hned několikrát zůstali prostějovští lukostřelci či lukostřelkyně těsně pod medailovými stupni. Nikola Šinová i Lukáš Zatloukal skončili čtvrtí, Adéla Křečková pátá, Josef Tuček devátý a Joachim Sokol sedmnáctý. V soutěži družstev obsadil tým v sestavě Zatloukal, Tuček, Sokol pátou pozici, Křečková hostující v kolektivu Šanova pomohla ke čtvrté příčce.

„Ačkoliv na cenný kov nikdo z našich nejmladších nedosáhl – mnohdy velice těsně – musím je všechny moc pochválit, jak výborně stříleli. Například Lukáš si zlepšil osobní rekord o třicet bodů, Adélka dělá náš sport teprve od podzimu a svou premiéru na velké akci zvládla skvěle. Kluci v soutěži družstev pak předváděli během eliminace hodně kvalitní výkony, o kousíček však vypadli až v dramatickém rozstřelu. Věřím, že příště budeme mít trochu více štěstí,“ konstatovala Robová.

Při závěrečném ohlédnutí za 31. halovým MČR žactva s účastí 156 závodníků především děkovala. „Pochvala a poděkování náleží členům našeho oddílu, kteří se skvěle postarali o přípravu a organizaci mistrovství. Další díky patří rodičům našich žáků, pánům Křečkovi, Tučkovi, Zatloukalovi a také paní Miladě Sokolové za pomoc při přípravě akce i zajištění krásných cen pro nejlepší. Zapomenout nesmíme ani na naše sponzory a partnery: statutární město Prostějov, Olomoucký kraj, firmy Norma s.r.o, PERI a ing. Miladu Sokolovou, jejichž finanční pomoci si velice vážíme,“ zdůraznila Magda Robová.

 

VÝSLEDKY MČR ŽACTVA V HALOVÉ LUKOSTŘELBĚ 2024 (PROSTĚJOV)

Reflexní luk

Starší žáci: 1. Lelovič (Kroměříž), 2. Duchek (Plzeň), 3. Pavlas (Votice), 4. Zatloukal, 9. Tuček, 17. Sokol (všichni Prostějov).

Starší žákyně: 1. Mecnerová, 2. Křepelková, 3. Brettlová (všechny Cheb), 4. Šinová (Prostějov).

Mladší žáci: 1. Veselý (Plzeň), 2. Bursík (Votice), 3. Vachoušek (Slavia Praha).

Mladší žákyně: 1. Tkachuk (Bystřice), 2. Šímová (Plzeň), 3. Malcharová (Kroměříž), 5. Křečková (Prostějov).

Družstva starší žáci: 1. Plzeň, 2. Ostrava, 3. Votice, 5. Prostějov.

Družstva starší žákyně: 1. Cheb, 2. Kroměříž, 3. LK CERE.

Družstva mladší žáci: 1. Cheb, 2. Plzeň, 3. Ostrava.

Družstva mladší žákyně: 1. Kroměříž A, 2. Bystřice, 3. Kroměříž B.

 

Holý luk

Starší žáci: 1. Dobiáš (Humpolec), 2. Lipták, 3. Adámek (oba Žebrák).

Starší žákyně: 1. Bidlová (Odolena Voda), 2. Lánová, 3. Řádová (obě Humpolec).

Mladší žáci: 1. Šugárek (Vsetín), 2. Adamec (Odolena Voda), 3. Řáda (Humpolec).

Mladší žákyně: 1. Makovcová (Odolena Voda), 2. Kolářová, 3. Holbová (obě Humpolec).

Družstva starší žactvo: 1. Humpolec, 2. Žebrák, 3. Odolena Voda.

Družstva mladší žactvo: 1. Humpolec B, 2. Odolena Voda, 3. Humpolec A.