Téměř 16 000! Toto číslo ochromilo Českou republiku přímo na výročí dne jejího založení 28. října. Ve státní svátek padlo rekordní číslo nakažených koronavirem. Jejich nárůst činil 15 663. Ten samý den zemřelo 98 pacientů s nemocí covid-19.

Podle dat Ministerstva zdravotnictví je z oddělení ARO a JIP mimo službu přes deset procent lékařů a zdravotních sester. Kromě toho vláda navrhla poslancům prodlužení nouzového stavu do 3. prosince. „Vláda požádá Poslaneckou sněmovnu, aby vyslovila souhlas s prodloužením nouzového stavu o dalších 30 dnů, tedy do 3. prosince. Návrh žádosti projednala na mimořádném jednání v úterý 27. října 2020, poslanci by měli o prodloužení rozhodnout v pátek 30. října,“ informovalo Ministerstvo zdravotnictví v tiskové zprávě.

Ministr vnitra Jan Hamáček všechny překvapil svým výrokem. „Nárůst 15 663 nakažených není tak úplně špatný,“ řekl Radiožurnálu.

Božena Hrubantová z Petrovic jeho vyjádření nechápe. „Špatnou zprávou je nákaza v domovech seniorů. Proč k tomu muselo dojít? Stále jsme byli přesvědčováni, že vám jde o staré a nemocné lidi. A pak je necháte tak promořit, až jeden musí mít dojem, že jste se jich snažili zbavit,“ komentovala ministrova slova. Jednoduché řešení vidí pan Jaroslav z Plzně. „Tak to už můžeme chodit v noci ven a do hospod, když to podle Hamáčka není špatná zpráva,“ smutně se pousmál nad vyjádřením ministra vnitra. Radomíra Bártka vyjádření ministra rozzlobilo. „Může mi někdo vysvětlit, co dělá z Hamáčka odborníka na epidemii?“ řekl muž.

Od čtvrtka bude jmenován nový ministr zdravotnictví místo Romana Prymuly. „Prezident Miloš Zeman ve čtvrtek dne 29. října 2020 ve 12:00 hodin jmenuje Jana Blatného do funkce ministra zdravotnictví. Ceremoniálu se zúčastní předseda vlády Andrej Babiš,“ informoval mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček.

Jan Ulman s rozhodnutím nesouhlasí. „Zmírněte trochu to tempo střídání ministrů. Nerad bych, aby na mě ještě před Vánoci vyšla řada,“ myslí si muž. „Slušný člověk a nepolitik. No to mu to procitnutí do politické špíny fakt nepřeju,“ uvedla Marie Šumberová. A takový Jan Pomahač pochybuje o celé činnosti vlády. „Já jsem třeba sledoval několik debat, které v televizi měl pan doktor Šedo. O jeho odbornosti určitě není třeba pochybovat, jeho všeobecné názory mi byly velmi blízké. Domníval jsem se, že on bude tím kandidátem, ale asi neměl za sebou toho správného lobbistu,“ komentoval muž.