Říká se, že pokud máte zahradu a knihovnu, pak máte vše, co potřebujete. Do malování zahrady plné života se pustili žáci celkem 22 škol z celého Prostějovska. Ti byli v podobné výtvarné soutěži loni velmi úspěšní i na celostátní úrovni.

Začátkem března bylo ukončeno okresní kolo výtvarné soutěže, kterou každoročně vyhlašuje Český zahrádkářský svaz. Z bezmála dvou set došlých prací vybírala komise ty nejlepší, jež byly i oceněny. „Děkujeme všem dětem i jejich učitelům a rodičům, že v nelehké situaci dokázali dílka – kresby a malby, ale i polytechnické práce – vytvořit a doručit,“ vzkázala všem místopředsedkyně prostějovských zahrádkářů Vlasta Ambrožová.

Jelikož letos není možné uspořádat tradiční výstavku, nejlepší práce se objeví za okny budovy zahrádkářského spolku v ulici Daliborka 3 v Prostějově, a to ve dnech 10. až 24. března. Nepochybně zde potěší kolemjdoucí a zpříjemní jim jejich procházku. „Dílka výherců následně odešleme do celostátního kola do Prahy. Malým umělcům budeme držet pěsti a přát štěstí,“ dodala Ambrožová, která zároveň poděkovala městu Prostějov za finanční podporu. 

V minulém roce byli žáci z Prostějovska na celostátní úrovni velice úspěšní. I tehdy bylo z čeho vybírat. V soutěži na téma Voda v zahradě se sešlo celkem 328 děl z celkem 25 škol. Celkovou celostátní vítězkou v kategorii prvního stupně se stala Valerie Kadlecová z Mostkovic, hned za ní skončil Tomáš Kočíb ze Smržic. Velké uznání si určitě zaslouží i parádní obraz Karin Kubíčkové z Olšan u Prostějova, jež mezi žáky druhého stupně z celé republiky obsadila skvělé 3. místo. V kategorii speciálních škol skončila na stupních vítězů i dvě velice vydařená keramická dílka z prostějovské ZŠ Komenského.