Děti, koření života, ale taky budoucnost sportu. Nesčetněkrát jsme nejen na tomto místě zmiňovali, že mládež jednotlivých klubů je odrazem toho, jak se staví ke své budoucnosti. Proto je radostný pohled na některé záležitosti ve zbylých mládežnických okresních soutěžích. Třeba fakt, že oproti roku 2019 přibylo týmů.

Zdá se to skoro jako neslýchané v době, kdy kromě lenosti a IT technologií drtí sport i koronavirus. Nicméně je to fakt. Zatímco v ročníku 2019/2020 bylo v okresním přeboru starších žáků devět týmů, tentokrát je jich dokonce třináct. Přihlášku si nově podaly třeba Smržice. A hned se zařadily do TOP 5.

Jak si ale celkově týmy vedly? Ve starších žácích první místo uzmuly Otaslavice, které se tak hodně posunuly. Třiadvacet bodů a jediná ztráta jsou pro tým skvělým vysvědčením. Na druhém místě skončil Brodek u Prostějova pohybující se vysoko dlouhodobě. Ani letos nezklamal a dal ze soutěže nejvíce branek. Třetí skončil společný výběr Plumlova a Ptení, čtvrté Určice. Všechny tyto celky charakterizoval vysoký počet vstřelených branek.

Ze dna dále poskočil výše Protivanov, naopak Klenovicím se opět nedařilo. A Výšovice, jež na tom v minulosti rovněž nebyly dobře, se vůbec nepřihlásily. Největší propad ze šestého místa na třinácté zaznamenal Pivín.

Mladší žáci odehráli často jen půltucet utkání. Po nich nakonec kralují Vrahovice společně s Brodkem u Prostějova. Ten dlouhodobě patří na okresní úrovni mezi úspěšná družstva v žácích. Obrovského pokroku dosáhl Protivanov, když se během jednoho roku dostal z posledního místa na třetí. Opět nahoře, stejně jako ve starších žácích, figuruje Ptení. Naopak Brodek u Konice a Lipová zůstávají dole.

Co taky naznačují (respektive mohou naznačovat, neříkají) některá tato fakta i ve srovnání s roky dřívějšími? Určitý ústup ze slávy několika tradičních fotbalových klubů Lipová, zejména však Kralice na Hané a Určice. Na druhé straně posun se daří Protivanovu, trend drží Brodek u Prostějova.

Na závěr dvě důležité poznámky. Zaprvé: v žácích tolik nejde o výsledky. Každý chce být samozřejmě lepší, každý chce vyhrát. Zde je ale důležitější jednak prožitek, jednak to, co si hráči odnesou do dalších let. Druhá věc s tím přímo souvisí. Pořadí zde není tak důležité. Důležité je, že se ten který klub snaží s mládeží pracovat. Pracuje tím nejen na konkrétních jednicích, ale i na své budoucnosti. Je to vlastně nepřímá úměra: čím víc klubů si tuto skutečnost uvědomí, tím méně nejistá bude budoucnost okresního fotbalu.