„Ukliďme Česko“ i „Ukliďme svět“ jsou dobrovolnické úklidové akce, které probíhají na území celé České republiky. Jejich cílem je odstranit nelegálně vzniklé černé skládky a nepořádek. Letošní úklidovou akci budou organizovat Statutární město Prostějov, Okrašlovací spolek města Prostějova a ČSOP Iris.

„Opět bych se chtěla obrátit na obyvatele města, kteří využívají k procházkám břehy řeky Hloučely, zda by si vzali s sebou pytel či tašku a sesbírali odpadky při kterékoliv své procházce touto lokalitou. Pomůže se tím přírodě, a to nejen v době organizovaných akcí,“ apeluje náměstkyně primátora Milada Sokolová, která má oblast životního prostředí ve své pracovní náplni a doplňuje: „Když to tak udělá každý z nás, tak čtyřiadvacátého dubna, na kdy ej naplánován společný uklízecí den, nebudou muset být přistavené kontejnery zcela přeplněné. Co jsem ale měla možnost vidět, čeká nás dost práce,“ připustila Sokolová, že tato sobota bude mít svůj smysl. „Do úklidu se pustíme v souvislosti s datem Dne Země. Lidé by se mohli s dětmi zapojit a ukázat jim, co je správné,“ uzavřela svůj apel náměstkyně primátora Milada Sokolová.

A kdo má například daleko k řece Hloučela, může se zapojit do úklidu v jižní části města Prostějova. „Budeme velmi rádi, když naši výzvu vyslyší co nejvíce občanů. Při vyvěšování samoobslužných stezek na Hloučele jsme byli zděšeni, kolik odpadků se všude válí. Na některá místa biokoridoru jsme se téměř styděli naše zastavení dávat,“ vzkazuje Eva Zatloukalová z ČSOP Iris.  

V příkopech kolem silnic, na okrajích polí, ale také třeba v lesích. Lidé jsou schopni vyhodit cokoli a kamkoli. Každoročně se o tom přesvědčují nejen cyklisté, řidiči nebo pěší, ale zejména dobrovolníci. Ti, kteří se účastní akce Ukliďme svět, ukliďme Česko. Ta je tradičně naplánovaná na sobotu 24. dubna, někteří už se chopili díla individuálně. Jak se ale ukázalo, bylo moudré rozhodnutí: bince po nepořádnících bylo dost.

 

V jedné ze skupin byl i Radomil Holík, který v minulosti větší akce úklidového typu pořádal. Nyní se zúčastnil jako „řadový uklízeč“, který čistil břehy říčky Brodečky u Kobeřic v rámci individuální akce uspořádané obcí Hradčany-Kobeřice. „Kromě běžného komunálu jako plasty, sklo a různých odpadků, co jsou lidi schopni vyhodit, tak jsme našli hned u cesty uhynulou kozu. Buď utekla a zemřela, nebo ji někdo už mrtvou vyhodil. Taky jsme našli pár pneumatik,“ vypočítává „nalezené poklady“.

Také ve Vrbátkách se pustili do úklidu. A i tam se obec přizpůsobila aktuální situaci. „Bylo vyhlášeno, aby lidé udělali individuální skupinky, vyfotili se s úlovky a poslali to na Facebook kulturní komisi,“ uvedl starosta obce Pavel Novotný. A i tamní sběrači byli úspěšní. Zjistili, že se v okolí Vrbátek, Duban a Štětovic nalézá spousta pohozeného skla, kovového odpadu nebo třeba nůž. Osazenstvo Zlaté farmy pak pro změnu dalo k dobru další, ne zcela obvyklý nález v podobě několika balení kondomů.

„Sama jsem s manželem naplnila čtyři pytle. Ale mám pocit, že je to snad nikdy nekončící příběh,“ povzdechla si nad nepořádností ostatních Milada Sokolová, náměstkyně primátora Statutárního města Prostějov. Naopak Radomil Holík je optimistický. „Odpadu bylo méně než loni. Asi to je po těch pěti letech znát, že když se to opakuje, už toho není tolik,“ dělí se o svou zkušenost.

Přinejmenším Prostějov pak zažije ještě jeden úklid. Společně na to všichni letí tuto sobotu 24. dubna.