Krátce se při úterní schůzi zastupitelé dotkli také ožehavého tématu nanonástřiků proti covid-19, které byly na popud vedení města provedeny specializovanou firmou v některých základních školách i mateřinkách v Prostějově. Ty však byly po několika málo dnech primátorem města zastaveny, neboť někteří politici svými výroky o možnosti obsahu karcinogenů v nanonástřicích vyvolali mezi rodiči doslova hysterii. Ti také sepsali petici za to, aby radní nechali dosud provedené nástřiky ve školských zařízeních odstranit.

Právě aktuálně sestavenou petici rodičů prezentovala na jednání zastupitelstva část opozice. „Připadá mi, že vedení města se v této problematice neustále plácá. Uznávám, že tady byla na začátku dobrá vůle města ochránit děti před koronavirem. Bohužel ale naletělo nedůvěryhodné společnosti. Výsledkem by mělo být uznání chyby, omluvit se a dál se v tom neplácat. Navíc se oháníte posudkem soudního znalce, který se ukázal být velice pochybným. Na to ostatně upozornil i Státní zdravotní ústav v Praze, který jej naprosto rozmetal. Chtěl bych zde upozornit, že jsem na dotyčného soudního znalce podal oznámení na Ministerstvo spravedlnosti ČR,“ sdělil Martin Hájek (Na rovinu!).

„Tak takových oznámení v této kauze už padlo několik. Chtěl bych ale ujistit, že se v tom nikdo z vedení města neplácá. Jak už jsem informoval pana Matyáška, minulý týden jsem poslal dopis řediteli Státního zdravotního ústavu do Prahy v případě možných kontrol již provedených nanonástřiků, na jeho stanovisko stále čekáme,“ zareagoval prostějovský primátor František Jura (ANO 2011).

K celé situaci se vyjádřil rovněž náměstek primátora pro školství. „V petici rodičů je řada chyb nebo nepřesností. A nechtěl bych to nazvat jako lži. Jednak nanonástřiky neprobíhaly od 15. do 21. února či až do začátku března, jak uvádějí rodiče, ale byly ukončeny na pokyn primátora už 18. února. Další nepřesností je údaj v petici, že za nástřiky město zaplatilo 1,7 milionu. Nikoliv, bylo to 1,1 milionu korun. Dále látka, kterou se nanonástřiky provedly, je řádně registrována v Evropské unii, na což máme od firmy doklad. Petičníci nás dále obviňují z toho, že jsme lhali o tom, že nástřiky nebyly prováděny na školních lavicích. Já si nejsem vědom toho, že by někdo z vedení města něco takového tvrdil. Toto jsou všechno nepravdivá tvrzení, která smysl petice zavádí úplně někam jinam,“ postěžoval si Jan Krchňavý (PéVéčko).

Další osud nanonástřiků ve školských zařízeních zůstává nejasný. Primátor s radními nyní budou čekat na vyjádření ředitele Státního zdravotního ústavu v Praze, a pokud opoziční zastupitel Martin Hájek podá skutečně oznámení Ministerstvu spravedlnosti ČR v případě posudku soudního znalce o nezávadnosti nanonástřiků, bude se určitě čekat i na ministerský verdikt.