Vzpomínám si na ten osudný den, kdy v listopadu 2015 zaútočilo několik sedm islámských radikálů v Paříže. Bolestivé zprávy o 130 mrtvých civilistů zasáhly snad každého z nás. Neuvěřitelný akt náboženské brutality zkrátka otřásl nejen Evropou, ale celým světem.

Každý rok nás zasahují podobné zprávy, naštěstí ne v takovém měřítku. Jenže poslední týden byl kritický. Nejdříve Nice, posléze Vídeň. Teroristické útoky si za poslední týden vyžádaly mnoho obětí.

Zprávy o nich nás překvapovaly v jakoukoli denní dobu. Sám jsem chtěl ukončovat pracovní den a přišla mi akutní zpráva z Vídně, že se tam vyhodil do vzduchu nějaký blázen a zabil několik nevinných obětí. Zaskočila mne brutalita útoku. Žádný psychicky zdravý jedinec nemůže vytáhnout automatickou pistoli a začít jen tak střílet do kolemjdoucích. Kladu si otázku – co kdyby se něco takového stalo u nás, v České republice? Svět je zahlcený pandemií koronaviru a tyto bezohledné nelidské zrůdy zbytečně berou životy navíc. Jakoby strach z onemocnění covid-19 nestačil.

Lidé, apeluji na vás, buďme silní. Nejenže nás tísní koronavirová situace a sní spojená opatření, ale Evropou se opět začal nést strach v podobě teroru. Travme čas s našimi blízkými. Nikdy totiž nevíme, kdy je uvidíme naposledy.