Bohatý program Prostějovského léta napsal minulý čtvrtek večer druhý díl. Na náměstí T. G. Masaryka excelovala rocková kapela z Valašského Meziříčí Mňága a Žďorp. Tomuto hudebnímu uskupení, jednomu z nejstarších v republice, dělaly „předskokany“ kapely Hard a Fragment. Zhruba osm set fanoušků kvalitní muziky pak těsně před dvacátou hodinou přivítal primátor Prostějova František Jura s náměstky Miladou Sokolovu a Jiřím Rozehnalem. Politiky ale po pár minutách na pódiu vystřídala Mňága a Žďorp. A muzikanti si už po prvních dvou písničkách naprosto získali srdce početného publika.

Už od odpoledních hodin se na prostějovském náměstí představily kapely Hard a Fragment, ovšem mnohem početnější publikum dorazilo až večer. „Jsem rád, že se znovu můžeme potkávat a že se nás zde tolik sešlo. Připravili jsme pro vás během Prostějovského léta hodně super akcí a vystoupení skupiny Mňága a Ždorp bezesporu patří k jedněm z nich. Dobře se bavte,“ přivítal diváky z pódia primátor Prostějova František Jura a po něm i náměstkyně Milada Sokolová.

Česká rocková kapela Mňága a Žďorp vznikla již v roce 1983, několik let ale nesla název Slepé střevo. V Prostějově hned v úvodu zazpívala dva ze svých největších hitů Písnička pro tebe a Nejlíp jim bylo. „A to je všechno, mažeme do Vrbátek, máme tam za chvíli další představení,“ poškorpil diváky frontman kapely Petr Fiala. Sled dalších písniček ale ukázal, že si z Prostějovanů jen vystřelil. „Hodně písniček jsme složili při pobytu v Číně. Jak tak ostatně koukám, Prostějov mi připomíná Peking,“ nebál se dalších průpovídek kytarista a zpěvák Petr Fiala.

Návštěvníci hodinu a půl dlouhého koncertu byli navýsost spokojeni, přestože kapelu tu a tam pozlobila technika. „Omlouvám se za kapelu, že furt ladíme nástroje. Kdyby to bylo v Olomouci, tak sere pes, ale tady…,“ rozesmál Prostějovany znovu Petr Fiala.

Nadšení z koncertu nezastírala ani náměstkyně primátora Milada Sokolová. „Jsem veskrze spokojena. Líbila se mi velmi i vystoupení kapel Hard a Fragment, které rozproudily náměstí již od odpoledních hodin. Petr Fiala, frontman kapely Mňága a Žďorp, je velmi komunikativní a milý člověk. Pobavili jsme se o vládních opatřeních a zadoufali, že omezení brzy skončí. Lidé si s Mňágou zazpívali známé hitovky a pevně věřím, že se natěšili na další program Prostějovského léta,“ řekla Večerníku po vystoupení skupiny Mňága a Žďorp Milada Sokolová.

Co přinese další program Prostějovského léta? „V tomto týdnu nás čekají koncertní vystoupení amatérských kapel a hned nato přijdou dva nabité dny. Ve středu 11. srpna se představí prostějovskému publiku kapela Laura a její tygři a hned 12., tedy den poté, nás budou doprovázet melodie z muzikálu Fantom opery. Samozřejmě jsme nezapomněli na předskokany, potěší nás kapely Bezsoucitu a Luna. Program pro děti připravilo též Ekocentrum Iris. V dalších týdnech připravujeme módní přehlídku a v posledním prázdninovém týdnu nás čeká hned troják – tři po sobě jdoucí dny bude náměstí žít vystoupeními Pokáče, Hanky Zagorové a Michala Hrůzy. Už teď se nesmírně těším,“ prozradila Milada Sokolová.