To, o čem se už posledních pár měsíců mluvilo, je schváleno. Motoristé tak měli už od začátku příštího roku objíždět cyklisty ve vzdálenosti minimálně půldruhého metru. Poslanci nakonec schválili senátní úpravy, nové pravidlo začne platit až v polovině příštího roku a maximální pokuta se snížila na pětinu. Z původních 10 tisíc korun, tak bude nově hrozit maximální pokuta 2 tisíce korun. V původním návrhu dolní komory byl i dodatek, že by za porušení mohl řidič ztratit až 7 bodů. Novelu zákona ještě bude muset schválit a podepsat prezident.

Jednoznačnou snahou úpravy silničního zákona je vyšší bezpečnost cyklistů v silničním provozu, kde jejich případné střety s vozidly často končí tragicky. Velmi podobná pravidla platí i v jiných evropských státech. Například v Německu, Francii nebo Španělsku.

Nové opatření je veřejností přijímáno velmi rozporuplně. Zatímco někteří s tímto opatřením souhlasí, další tvrdí, že nové pravidlo není možné na mnoha místních komunikacích v Čechách dodržovat. 

 

POZNÁMKA AUTORA

Doporučená vzdálenost metr a půl by smysl dávala. Ale povinně to zní možná i trochu úsměvně. Samozřejmě je dobře, že cyklisté budou tímto daleko více chránění, v to doufejme, na druhou stranu dostat pokutu za objetí cyklisty „o metr“ mi přijde zcela absurdní. Na komunikacích v regionu vzdálenost téměř nereálná.