Hodové slavnosti v Otaslavicích bavily malé i velké. Program začal už v pátek odpoledne a pokračoval až do nedělního pozdního odpoledne. Ti menší se dočkali promítání filmu, především ale klasických kolotočů a stánkového prodeje. Pro ty starší i celé rodiny byla zase připravena výstava Letem foto světem, kde se kromě nádherných fotografií mohli všichni pokochat i různými fotoaparáty od historických po ty nejmodernější. V neděli pak nechyběla další spanilá jízda historických vozidel, jež opět slavila velký úspěch. Na farské zahradě probíhala přehlídka řemesel a odpoledne uzavřela v sokolovně místní kapela Basement Session. V neposlední řadě se o doprovodný program zasloužili místní sportovci.

 

Na páteční podvečer si obec připravila pro nejmenší promítání v místní sokolovně a děti tak s radostí zhlédly film Trollové: Světové turné. Vstupné bylo stejně jako na všechny další víkendové akce zdarma. „Využili jsme naší projekce z letního kina, které provozujeme na koupališti, a připravili jsme si tak pro děti tento úspěšný formát,“ doplnil místostarosta obce Mojmír Sokol.

Sobota odpoledne pak patřila především výstavě Letem foto světem, za kterou stál místní rodák a fotograf Pavel Dolák. V malém sále sokolovny si tak všichni návštěvníci mohli prohlédnout celou řadu fotoaparátů, u nichž nechyběl ani drobný popis, případně k nim něco doplnil sám autor výstavy. Mimo historické i moderní foťáky byla k vidění také řada zajímavých fotografií nejen ze známých míst obce, ale i dalších zajímavých míst v republice. Všechny fotoaparáty navíc dodal sám autor, který je jejich vášnivým sběratelem. „Abych řekl pravdu, to se mi už takhle sem ani všechny nevešly. Jak je vidíte na třech stolech, tak by potřebovaly větší prostor, ale do příště to určitě dořešíme. Jinak se jedná pouze o mou sbírku, které se dlouhodobě věnuji. Některé z foťáků jsem dostal, jiné jsem zase kupoval přes různé bazary. Najde se tu i pár opravdu zajímavých exponátů,“ přidal k výstavě její autor Pavel Dolák.

Před malým sálem v Otaslavicích byla pak také vystavena tabule, na níž se mohli kolemjdoucí dozvědět více o historii fotoaparátů, a před sokolovnou se lidé mohli vyfotit před plátnem s vyobrazenou místní hladomornou. Diskotéka sobotního večera patřila dospívající generaci.

Nedělní program odstartoval už v devět ráno spanilou jízdou historických vozidel. Nechyběla celá řada zemědělských strojů, motocyklů či stejně jako v loňském roce historický autobus. Po hodinové vyjížďce obcí vozidla zaparkovala za místním potokem, kde si je mohli všichni návštěvníci po celý den prohlédnout. „Jsou to až neuvěřitelné stroje. Je také vidět, že si s nimi jejich majitelé dali práci, nemají chybu,“ hodnotil jeden z návštěvníků při prohlídce.

Odpoledne pak pokračovala také výstava fotoaparátů a otevřely se i brány farské zahrady, kde mohli návštěvníci nahlédnout do muzea řemesel, některá si i vyzkoušet. O závěrečný program se odpoledne v areálu sokolovny postarala místní kapela Basement Session, která bavila své příznivce různými žánry více než dvě hodiny.

„Věřím, že jsme zase ukázali, jak si tady v obci dokážeme hody užít. Všichni se bavili tak, jak by to mělo na tyto svátky vypadat. Z připraveného programu vyšlo vše na jedničku a místní si jej pochvalovali. Doufám, že jsme všem zas vykouzlili úsměvy na tvářích a že se i nadále budou děním v obci bavit,“ hodnotil hodové slavnosti starosta obce Marek Hýbl.

Kromě doprovodného programu si kolotočů i stánků s různým občerstvením užívali vedle dětí také dospělí. O sportovní zážitky se zase postarali především fotbalisté, když během víkendu odehrály na domácím hřišti svůj zápas téměř všechny kategorie. Od rána do večera byly pro širokou veřejnost připraveny dobroty z udírny.