Pouhých sedm minut chybělo do konce utkání s Benátkami nad Jizerou. A právě v tom okamžiku došlo k nejdramatičtějšímu momentu zápasu. Bohužel nešlo o hezkou hokejovou akci, ale o vážné zranění. Ze dvou metrů dostal Petr Krejčí pukem. Střelu od domácího Jiruše totiž přizvedl jeden z prostějovských hráčů bohužel právě do obličeje svého kolegy. Výsledkem byl nehybný Petr Krejčí na ledě. A pochopitelný strach o jeho zdraví...

„Měl několik vyražených zubů, snad pět. Dále spoustu pohmožděnin, ale nic zlomeného. Byla tam spousta krve, nakonec to ale ještě dopadlo dobře,“ konstatoval po zápase trenér Aleš Totter. K obavám se ale záhy připojil vztek, na stadionu totiž nebyla připravená sanitka. „Není možné, aby za námi přišli, že se jako bude volat. A není možné, aby nebyla na stadionu. Měli výjimku? Fajn, ale na co se tady čeká? Až někdo umře?!“ rozezlil se prostějovský kouč. O něco smířlivější byl sám Petr Krejčí. „Domácí mají od svazu výjimku na sanitní vůz, příjezd sanitky byl něco okolo pětadvaceti minut, což je dost, ale jestliže domácí mají jasně danou výjimku na sanitku, tak chápu jejich vedení, že chce ušetřit za sanitní vůz. Ale zároveň si myslím, že by měla být předem domluva s nějakou nemocnicí v blízkém okolí, aby dojezd sanitek byl co nejkratší. Pětadvacet minut je opravdu hodně,“ poznamenal prostějovský obránce. Nyní už propuštěný z nemocnice.

Bohužel pro Prostějov se celkově jednalo o nešťastný zápas. Tým sice vyhrál, ale bude se muset obejít nejen bez Petra Krejčího! „Adam Havlík se nám v utkání zranil. Což znamená minimálně dva měsíce pauzu,“ informoval trenér Prostějova Aleš Totter. V následném hodnocení zápasu se tak více než hře věnoval ztrátám Prostějova. „Na každém utkání má být sanitka a tady se čekalo pětadvacet minut na záchranku, což nechápu. Přijela jen nosítka. V profesionální soutěži to není možné. To mě mrzí a jsem na to zvědavý. Domácí argumentovali, že mají nějakou výjimku. Jestli svaz bude dělat podobné výjimky, než někdo zemře na ledě. Tohle zranění je hrozné. Máte svěřence, který každý den pro vás pracuje, a vy vidíte, že se zalyká krví a že je v bezvědomí, je to hrozné,“ uzavřel lodivod Jestřábů.

„Je nám nesmírně líto, co se Petru Krejčímu stalo, přejeme mu brzké uzdravení. Chtěl bych reagovat na prohlášení prostějovského hlavního trenéra pana Aleše Tottera, že jsme nezajistili zdravotnickou službu, protože tak to není. Při utkání byl na střídačce domácího týmu přítomen lékař Jakub Rezner, který neprodleně a odborně provedl akutní ošetření na ledové ploše, což je vidět i na videu, hlavní rozhodčí to uvádí i v zápise o utkání. Poté byla zavolána záchranná služba, která dorazila za patnáct minut, což je normální dojezd. Mezitím byl Petr Krejčí převezen na ošetřovnu,“ vyjádřil se generální manažer HC Benátky nad Jizerou Bartoloměj Salanský.

A proč má středočeský klub vůbec výjimku? „Spočívá v tom, že pokud by byl přítomen sanitní vůz, jako tomu bylo v minulé sezóně, v tomto voze je pouze řidič (paramedik), který následně čeká na příjezd lékaře rychlé záchranné služby. Jelikož máme v Benátkách nad Jizerou vybavenu ošetřovnu naprosto totožným způsobem jako v sanitních vozech a máme ji zkontrolovanou a odsouhlasenu lékařskou komisí hokejového svazu, byla nám udělena výjimka, že není sanitní vůz nutný. Tato ošetřovna slouží i při zápasech mládežnického hokeje či při dalších akcích, které se konají na zimním stadionu. Chápeme, že plály emoce, ale prohlášení Aleše Tottera o neschopnosti organizace zápasu, rozhodně nebyla namístě. Závěrem bych chtěl poděkovat všem, kteří přišli pomoci panu Reznerovi, zvlášť dvěma dámám, k nimž míří speciální poděkování,“ uvedl Salanský.

Podle mluvčího svazu Zikmunda se bude svaz středečním incidentem zabývat, zda se dodržely všechny náležitosti. Z dostupných záběrů je nicméně dle Zikmunda zřejmé, že lékař u zraněného hráče byl během několika sekund. Žádný jiný klub v první lize o podobnou výjimku nežádal.

A dobrá zpráva na závěr. „Petr je stabilizovaný, došlo k velkému poranění v dutině ústní, takže zuby... Vypadá to ale, že čelist by měla být v pořádku. Stojíme si nicméně za tím, že by sanitka na stadionech měla být v každém případě, nikdy nevíte, kdy bude potřeba rychlý převoz. My ji tam máme, ač je nemocnice jen kousek od stadionu a v Benátkách se čekalo přes dvacet minut...,“ uvedl Michal Mareš, marketingový manažer LHK Jestřábi.