Pěkné počasí, dobrá nálada. A taky trochu slivovičky. Hlavně však lidi, kterým není lhostejné, jak okolí obce vypadá. To byla v kostce akce ve Vrchoslavicích, při níž dobrovolníci sázeli desítky stromů a keřů. Nejvíce jich nově roste v lokalitě Pargan. Dostalo se však i na okolí zdejšího fotbalového hřiště.

 

 

„Došlo k tomu, že asi rok a půl tam bylo zaplavené pole. A museli jsme stromy, co uschly, odstranit. Připravili jsme tam díry a budeme do nich sázet ovocné stromy v kombinaci s vrbou,“ prozradila Večerníku místostarostka Adéla Palíšková. Dvě desítky lidí se během akce pustily do práce, někteří zatloukali kůly a vázali, jiní kopali, další se starali o občerstvení. „Kdo si dá chleba s domácí paštikou?“ neslo se vzduchem.

Každý zkrátka něčím přispěl. Někteří jsou pravidelnými účastníky podobných akcí, jiní se na ní naopak objevili poprvé. „Jsem zde poprvé, chodívala doposud dcera. Já jsem ji nyní jako dědeček nahradil. Aspoň mám možnost zažít atmosféru těch slavných brigád, kdy se něco udělá, je sranda i nějaké to občerstvení,“ svěřil se Jiří Horák. Ten se pustil do sázení aleje, kousek jižně od obce, přímo v sousedství domů. Jejich obyvatelé nepochybně ocení, že za pár let už mohou chodit na dobroty.

„Jsou zde třešně, švestky, hrušně a ořešáky, pak zde dáme ještě keře, třeba moruše. Alej má několik funkcí. První je ozelenění a ochlazení povrchu, dále je to také protihluková bariéra. A je to i výchovnou záležitostí pro školku a školu,“ vysvětlila Palíšková předtím, než šla nabídnout slivovici. Velká část pracantů jí nepohrdla.

Pro Vrchoslavice se nejedná zdaleka o první takové sázení. Okolní polní cesty jsou vesměs alejemi lemované. A tak už lidé z obce i sousedství mohou ocenit, co dobrého aleje ovocných stromů přináší. „Jsem rád, že vznikne nová alej. Kdo to má nejblíž, může si zaběhnout pro nějaké ovoce. Máme to k jedné blízko, tam rostou skvělé višně. Je to tady obecní, ale kdo jde na vycházku, tak si prostě při tom trochu zobne,“ usmívá se Jiří Horák.