Koronavirus štědrost lidí neovlivnil, aspoň negativně ne. Platí to třeba o potravinové sbírce, kterou uplynulou sobotu pořádala prostějovská Charita. Ta přijímala od lidí potraviny i drogistické zboží v Albertu v Plumlovské ulici. Lidé mohli nosit jak věci právě nakoupené v prodejně, tak přinesené z domu. A nosili, navíc ve velkém. „Štědrost lidí nezmizela, dokonce je větší než dříve,“ byl spokojený Vít Forbelský, který měl průběh sbírky na starost.

 

Postupně tak během dne skládal do auta bedny plné zboží. Často šlo o trvanlivé potraviny, dále ale i o oblečení – pro potřebné, včetně bezdomovců. „Viděl jsem tam nějaké ponožky, lidé dokonce z OC Albert přinesli lego. Potěšilo to, že někteří chodili podle vlastních slov do obchodu cíleně, aby nám přispěli,“ říkal Vít Forbelský po sbírce, která skončila po osmnácté hodině.

Celkový výnos sbírky činil 804 kilo zboží. „Oproti loňsku je to nárůst zhruba o osmdesát kilogramů, lidé přicházeli tentokrát i s plnými vozíky. Pamatuji si rok, kdy jsme vybrali přes tisíc kilo, ale běžně se pohybujeme někde okolo sedmi set,“ srovnával letošek s předchozími roky Forbelský. Nyní přichází další fáze sbírky, nastává průběžné rozdávání potravin těm, kteří je nutně potřebují.