Tohle byla opravdu spanilá jízda. V prostějovském regionu bylo hned několik klubů, kterým se dařilo, ale jen jediný může říct, že podzimní částí projel jako nůž máslem. A tím je TJ Sokol Konice, zástupce Prostějovska ve skupině I.A třídy Olomouckého KFS 2021/22.

Vyhrávání a vyčkávání. To jsou asi dvě nejčastější činnosti fotbalistů z Konice – samozřejmě kromě pravidelných a náročných tréninků. Tamní fotbalový Sokol je jedním z mála oddílů v krajských soutěžích na Prostějovsku, kteří se netající ambicemi. Zatímco v posledních letech se stále častěji setkáváme s odmítáním postupových choutek, Konice se tomu vymyká. Postup sice za každou cenu ne, nicméně pokud to jen trochu půjde, jdeme do něj – tak by se dala shrnout filozofie Konických.

Těžko se tomu přitom divit. Klubu by totiž krajský přebor slušel. Už jen proto, že se Sokol pravidelně umísťuje na prvním či druhém místě a ve své skupině drtí prakticky každého. S jedinou výjimkou, kterou je Olešnice. Právě to je hlavní konkurent v cestě nahoru. Na podzim sice ztrácela více, když Konice prohrála jen jedno utkání, ale bylo tomu právě s Olešnicí. Je pravděpodobné, že 29. května tak čeká oba týmy úžasný souboj – pokud tedy do té doby nezaváhají.

Že se Konici daří, není nic nového. Celek trvale patří k těm nejlepším ve druhé nejvyšší krajské soutěži. Sbírá výhry, má široký a stabilní kádr, věří si. Tentokrát však mužstvo ze severu Prostějovska překonalo samo sebe a má za sebou po všech stránkách povedený podzim. Dařilo se mu v ofenzivě, skvěle hrálo směrem dozadu. Tým se za první polovinu soutěže chlubí unikátní bilancí pouhých pěti inkasovaných branek. Posily se zabydlely a vrátil se navíc Roman Kamený, který v minulosti patřil k nejlepším střelcům týmu. Ten se navíc v čele s brankářem Patrikem Huňkou podařilo znovu udržet pohromadě. A jak jsme zmínili, ztratil jen tři body. Tudíž vcelku logicky je Konice na prvním místě tabulky.

Konice o krajský přebor usilovala už v minulých letech, jenže vždy skončila těsně pod vrcholem. Tentokrát to tak bude možná více o psychice než o kvalitě týmu. Ten má totiž Sokol kvalitní. Kostra mužstva zůstává ve velmi podobném složení už čtvrtou sezónu. Je zde tak přítomen i prvek sehranosti. Kádr je dostatečně široký, zkušený, a přitom v ideálním věku. Branku dokáže vstřelit mnoho hráčů, více je jich také na standardky. Tým hraje týmově a dobře dozadu, a pokud někdo vypadne, má kouč Ullmann po ruce obvykle dobrou náhradu. Navíc během podzimní části skupiny „A“ I.A třídy Olomouckého KFS 2021/22 drtil soupeře na počkání. Jen ve dvou zápasech měl na trávníku určité problémy.

Konice má zkrátka nejlépe nakročeno do krajského přeboru za poslední roky. Tak blízko, jako právě po podzimu 2021, k němu ještě nebyl. A nahrál jí také koronavirus. Pokud se nyní soutěže ukončí, odehrála se potřebná polovina zápasů. To by mohlo k uznání postupů a sestupů stačit. A zatímco jinde by vládl smutek až zoufalství, v Konici by mohli bouchnout šampaňské. Tým navíc čeká další kolo poháru, v němž dokázal porazit Rapotín.