A pak že nejde dostat děti od počítačů k pohybu v přírodě! Více jak sto z nich v doprovodu rodičů vyrazilo uplynulou sobotu 5. prosince do lesoparku Hloučela, kde na ně čekala stezka nazvaná Peklo bez hranic. Navzdory děsivému názvu se však nejednalo o nic zas až tak náročného. Děti si zkrátka užily příjemnou zhruba kilometrovou vycházku, na níž je čekalo celkem 21 úkolů, jež prověřily jejich kondici. Na samém konci na ně pak čekal Mikuláš s andělem a dvěma čerty, punč i drobné dárky.

Stezka u Hloučely začínala u jízdárny Cavalo a končila u fitness arény TRX bez hranic nacházející se nedaleko hypermarketu Albert. Jednotlivé úkoly byly zaměřené na celkovou pohyblivost a sílu, nechyběly mezi nimi kliky, dřepy či výpady. U několika z nich byla zapotřebí spolupráce mezi rodičem a dítětem.

Stezka byla připravena již od 10:00 hodin, od 14:00 do 16:00 hodin se na ní pohyboval i Mikuláš se svojí družinou, což výrazně zvedlo její návštěvnost. Počasí na vycházku bylo vzhledem k prosincovému termínu téměř ideální, někomu snad mohl vadit jen trochu silnější vítr. „Podobné setkání pořádáme pro naše děti pravidelně, tentokrát jsme však s ním museli vyrazit mimo tělocvičnu. Akce tak byla zcela zadarmo a určena každému, kdo měl zájem. Překvapilo mě, že mezi účastníky byly odhadem tak dvě třetiny těch, které k nám nedochází. Přitom v kroužku Spartan kids máme zhruba osmdesát dětí,“ prozradila Petra „Pett“ Stryková z pořádající fitness arény TRX bez hranic.

Ta se do organizace pustila ve spolupráci se Zdravým městem Prostějov a spolkem Zdraví od malička. Součástí stezky bylo i hledání a směna pomalovaných kamínků. „Podmínkou bylo vyměnit kamínek za kamínek. My jsme jich na stezku umístili celkem padesát, bohužel ke konci nám někteří rodiče hlásili, že už jich mnoho nenašli,“ zmínila se Stryková, která coby provozovatelka fitness centra aktuálně prochází skutečným očistcem.

„Je to nesmírně náročné. Před dvěma roky jsem opustila zaměstnání v armádě, abych se mohla naplno věnovat provozu arény. A teď je kvůli covidu zavřená a jakýkoliv její další rozvoj zastavený. Veškeré finanční rezervy mám vyčerpané a před sebou nejistou budoucnost. V této situaci mě drží nad vodou třeba i podobné akce, které ukazují, že děti pohyb k životu prostě potřebují a jsou při něm šťastné,“ svěřila se Petra Stryková, která se do organizace další akce už letos pouště nebude. „Příští rok však snad opět něco podnikneme,“ uzavřela.