Nominaci české hokejové reprezentace uprostřed minulého týdne zveřejnil realizační tým na tiskové konferenci. Část kádru tvoří hráči z české hokejové extraligy, většinou jde ale o plejery hrající v kontinentální hokejové lize. A volba padla i na Ondřeje Vitáska, defenzivně laděného obránce, jehož rodištěm je Prostějov, kde také začal s hokejem.

Vitásek aktuálně nastupuje za Dinamo Riga, kam přestoupil teprve letos. Dosud nastoupil do 18 zápasů (1+4) s bilancí -9 v účasti na ledě. Ovšem vzhledem k tomu, že Rize se trvale nedaří a nachází se na posledním místě Západní konference KHL, jde o pochopitelné číslo.

Ve svých 30 letech platí za schopného a již zkušeného hráče. Za sebou má úspěchy v Liberci, kde se v roce 2016 dočkal i svého zatím největšího týmového úspěchu v podobě extraligového titulu. Z Liberce následně putoval právě do Kontinentální hokejové ligy, v níž nyní tráví už čtvrtou sezónu. Řízný bek, vynikající svými defenzivními schopnostmi i výškou 192 centimetrů, je nyní ve svém čtvrtém klubu v KHL. Zejména v říjnu mohl být spokojený, trvale hrál v první nebo ve druhé obranné dvojici. Později v sestavě Dinama zcela chyběl, v listopadu se ale vrátil a ve velmi dobré formě, většinu dosud získaných bodů i dalších (pozitivních) statistických zápisů zapsal právě během posledních týdnů.

Ani v reprezentaci se pak u Ondřeje Vitáska nejedná o nezkušeného zelenáče, naopak. Opakovaně se ocitl v reprezentačním dresu, připsal si i jednu účast na mistrovství světa a roku 2018 byl součástí také olympijského týmu české hokejové reprezentace. 12. února 2017 byl také během utkání Euro Hockey Tour oceněn coby nejlepší hráč českého týmu. V nyní představeném týmu bude patřit ale mezi průměrně zkušené hráče, dosud za dres Českého národního týmu odehrál čtyři desítky utkání.