Už je to jasné. Velké vánoční večírky se letos nekonají, svátky bychom si tedy letos měli užít zejména v pohodlí domova. Tomu se přizpůsobily i vánoční trendy pro rok 2020. Designéři se vrátili k rodinnému krbu, vytáhli staré ozdoby k dotvoření svátků v romantickém duchu. Letošní vánoční trendy tak budou co nejvíc o klidu, odpočinku a nostalgii.

Na přicházející svátky nemusíte ani nic moc kupovat. Slaměné ozdoby nebo nasušené plátky pomeranče už mají snad všichni doma a perníčky stačí napéct! A důvodem není to, že bychom jen chtěli vzpomínat na staré dobré časy. Svou roli hraje fakt, že lidé letos potřebují víc než kdy jindy ušetřit. Tak proč neoprášit staré ozdoby nebo si nějaké nevyrobit? Nostalgické Vánoce na český způsob jsou navíc krásné, romantické a plné přírodních materiálů.

Jak na nostalgické Vánoce?

Použijte slaměné ozdoby, sušené plátky pomerančů, badyán. Vyštrachejte staré skleněné koule. Nevadí, když nemáte celou sadu, tradiční skleněné ozdoby mohou být i výraznými solitéry. Pověste na stromek padaná jablíčka, která najdete na podzim u cest. Můžete takhle použít i vlašské ořechy. Stůl ozdobte svíčkami, a pokud máte cibulákové nádobí, vytáhněte ho z kredence.

Barva Vánoc 2020 připomíná noční nebe

Barvou letošních Vánoc je temně modrá evokující noční oblohu. Pokud ji doplníme o stříbrné nebo zlatavé dekorace, iluze hvězdného nebe je hotová. Tmavě modrá sluší ozdobám, ale třeba i ubrusu na sváteční tabuli. Krásně doplní i ozdoby z přírodních materiálů. Temný odstín modré barvy je všestranný a skvěle se kombinuje prakticky s jakoukoli jinou barvou.

Recyklované dárky i balicí papír

Nejen vánočním trendem je recyklace a omezování plastů v domácnosti. O letošních Vánocích se zodpovědné chování projeví třeba na nápadech, jak balit dárky. Namísto nového papíru můžete použít zbytky látek a balit dárky japonskou metodou furoshiki. Můžete použít i staré noviny nebo třeba obyčejný balicí papír, který je výrazně levnější než ten dekorovaný. Ten si ostatně zvládnete sami nazdobit!

Úspory u stolu

Neplýtvat se ale dá i u sváteční tabule. Namísto papírových ubrousků kupte sadu látkových, které můžete používat pořád dokola. Svíčky, které dodají jídelně útulnou atmosféru, se dají vyrobit ze zbytků jiných svíček. Nádobí nemusí být vždy v sadě, můžete mít každý talíř jiný a uděláte z nedokonalosti záměr. Jedním z trendů Vánoc 2020 je tak nekupovat to, co nutně nepotřebujete!

Návrat k tradicím

Zatímco Vánoce v uplynulých letech hýřily barvami a exotickými nápady, letos je tomu jinak. Celý svět se musel zastavit a taky uklidnit. Výsledkem jsou tradiční svátky inspirované rustikálním stylem nebo skandinávským designem. A nemusíte končit jen u dekorací nebo ozdob. Polozapomenuté tradice si také zaslouží pozornost, třeba lití olova nebo pouštění lodiček ze skořápek vlašských ořechů.

Užijme si čas, který strávíme doma, co nejvíc!