Předloni se o tom šuškalo už od zimního období a během jara to vedení prostějovského eskáčka také potvrdilo, že jediný profesionální klub v regionu založil ženský celek. Pro svou premiérovou sezónu 2021/2022 byl zařazen do třetí nejvyšší soutěže, a to Moravskoslezské ligy žen. V ní se ale objevila jen čtyři družstva. Konkrétně šlo o Prostějov, Zlín, Hodonín a Jihlavu.

Posledně jmenovaný celek ale odehrál pouze první kolo, načež jeho působení v soutěži skončilo. Skupina tak zůstala pouze na třech celcích, a to je zkrátka málo. S přihlédnutím na fakt, že Hodonín byl v soutěži hlavně na úpravu skóre a dva zápasy dokonce zkontumoval, dá se dění vůbec těžko hodnotit jako férové. A v novém ročníku se tato grupa už ani neotevřela. Pro hráčky Prostějova tak zůstala jediná možnost v podobě divize.

I přes velmi dobré výkony to totiž klubu nestačilo na možnost doplnění druhé nejvyšší soutěže. Během podzimní části měl celek vedený Matějem Vybíhalem stejný bodový zisk jako jeho hlavní konkurent ze Zlína. Během jarních odvet se ale přece jen ukázala větší kvalita na straně hráček Zlína a bylo z toho poměrně jasné vítězství v soutěži.

Zápasy s tímto konkurentem ale nebyly nijak špatné, jen zkrátka holky doplatily na horší koncovku a své vlastní chyby. Nicméně na první sezónu zanechaly skvělý dojem a během podzimní části jej ještě okořenily o fantastickou jízdu pohárem, kde zvládly dvakrát roli favorita a následně si ještě dokázaly poradit s Líšní, čímž jasně ukázaly, že by se nejspíše ani ve druhé lize neztratily. Nad jejich síly už pak byl ligový celek z Horních Heršpic, ale i tam holky ukázaly svou sílu.

Na podzimní jízdu pohárem i třetí nejvyšší soutěž se ale během jarní části výsledkově navázat nepodařilo. V šesti odehraných duelech si sice holky z eskáčka připsaly povinných devět bodů proti Hodonínu, ale se Zlínem se už nedařilo a třikrát z toho byla porážka, což znamenalo, že boj o prvenství byl rázem fuč.

Po sezóně tak vyvstala hlavně otázka, co bude se třetí ligou dál. Hrát ji se třemi celky bylo nelogické a soutěž potřebovala doplnit. Jenže to se žádnému z klubů hrajících v divizi nechtělo. Bylo tak definitivně rozhodnuto, že třetí nejvyšší liga se na Moravě neotevře. Pro Prostějov je to velká rána, která způsobila odliv některých hráček a nedotažení připravovaných posil, což může znamenat do budoucí sezóny problém.

Ještě zarážejícím faktem je, že ženským soutěžím tak nyní chybí třetí nejvyšší klání, ale divize jako čtvrtá nejvyšší tu je... Postup do druhé ligy je tak také nereálný a dá se jen těžko pochopit, jak tuto situaci budou následně na řídicí komisi pro Moravu řešit.

Ale aby mezi těmi negativními zprávami bylo i něco pozitivního, tak se Prostějovu podařilo založit první mládežnickou kategorii dívek, a to mladší žákyně, které se tak v rámci Moravské soutěže potkávají s těmi nejvyhlášenějšími týmy na polovině území republiky. Oproti minulému roku je tak v největším klubu zase o jeden tým víc. A to je jedině dobře!

 

Další díl seriálu FOTBAL EXTRA věnovaný Moravskoslezské fotbalové lize žen najdete v tištěném vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, které vyšlo v pondělí 5. září