V posledních pěti letech tradiční kolorit lednových a únorových dnů před místním nádražím. Předsedkyně Okrašlovacího spolku města Prostějova a náměstkyně primátora Milada Sokolová realizovala a finančně zajišťovala charitativní akci, při které bezdomovcům každodenně s výjimkou nedělí rozlévala během poledne teplé polévky a rozdávala i další pamlsky. Ty lidem bez přístřeší věnovala vždy spousta dobrovolníků. Pro začátek roku 2021 bude ale tato akce s největší pravděpodobností zrušena.

 

„Bohužel i pro tenhle projekt platí, že ho koronavirus velmi komplikuje, dokonce ho může pro začátek příštího roku úplně zrušit. Vláda totiž z důvodu protiepidemických opatření nyní vůbec neumožňuje okamžitou spotřebu jídla na ulici. To je ale hlavním principem rozdávání polévek sociálně slabým osobám a lidem bez domova, tedy poskytnout v zimě potřebným jedno teplé jídlo denně. Lidé, kteří v minulých letech pro polévku či jiný teplý pokrm přicházeli, jídlo zkonzumovali přímo na místě, což, jak jsem zmínila, vládní nařízení v současné době neumožňují,“ konstatuje Milada Sokolová, patronka této tradiční charitativní akce před místním nádražím.

Flintu do žita ale nehází. „Zároveň se snažím dát jako každý rok dohromady tým lidí, se kterými bychom ‚polévky‘ uspořádali, pokud se situace a vládní pravidla ještě změní. S manželem jsme připraveni poskytnout prostředky na nákup polévek a dalších potřebných věcí. Potřebujeme ale samozřejmě také další dobrovolníky, kteří se s námi podělí o každodenní přivezení a rozlévaní polévek, protože já osobně mám řadu pracovních povinností a sama nebo jen s manželem bych na celý projekt stejně jako v minulých letech nestačila. Zatím ale musíme i hledání lidí ochotných pomoci odložit a čekat na vývoj pandemie,“ dodává Sokolová, které se Večerník ještě zeptal, jaký opravdu reálný termín charitativní akce vidí ona sama. „To všechno závisí na vývoji protiepidemických opatření. Budeme případně reagovat operativně, protože se opatření v poslední době mění téměř ze dne na den. Budu průběžně hledat další zájemce do party pomocníků, ale vše rozhodne hlavně virus. V minulých letech jsme polévku rozlévali vždy dva měsíce vcelku, většinou během ledna a února. Uvidíme, zda vznikne alespoň nějaké okénko pro tuhle aktivitu. Kdyby, nedej Bože, hygienická opatření ‚polévky‘ odpískala, vrátíme se k této aktivitě nejpozději příští rok,“ doufá a vzhlíží k budoucnosti Milada Sokolová.