Větší nebezpečí pro cyklisty i pro řidiče. Na to upozorňují někteří lidé žijící nebo pracující v Plumlovské ulici, která prošla v minulém roce rekonstrukcí. Na jejím konci vznikla podélně při okraji vozovky nově parkovací místa. Právě výjezd z nich je ale podle některých obyvatel nedořešený. Při hustém provozu a nultém úhlu při rozhlížení hrozí srážky. Na nebezpečí upozorňuje třeba Martin Popelka, vlastník jedné z firem sídlících v Plumlovské ulici.

 

Panují však i odlišné názory. „Pro nás obchodníky je to super, chodili tu policisté, hlídají to a dávají lístečky. Nedovolí si tu nikdo stát. Ale pro ty, kdo tu bydlí, co nemají vjezdy, je to horší. A co se týká výjezdu z míst, nedělá nám to problémy,“ konstatovala Jana Sekaninová, která v Plumlovské ulici pracuje.

Večerník se dotázal i na radnici, jaké reakce na vznik podélných stání registruje. „Žádné negativní ohlasy ve smyslu níže uvedeném jsme nezaznamenali,“ uvedla Jana Gáborová, referentka vnějších vztahů prostějovského magistrátu. Připustila zároveň, že výjezd z míst nemusí být jednoduchý. „Vyjíždění z podélných stání je však mnohem bezpečnější než ze stání kolmých. Při vyjíždění z jakéhokoliv místa mimo těleso vozovky na komunikaci je řidič povinen dbát zvýšené opatrnosti a nesmí nikoho ohrozit ani omezit,“ zdůraznila.

Problémem v Plumlovské ulici, který přetrvává a situaci dále komplikuje, jsou pak cyklisté. Ti nadále ve velkém množství pro přesun z a do centra města nepoužívají cyklostezku v sousední Melantrichově ulici. Vystavují se přitom velkému riziku srážky s autem a zároveň postihu: riskují rovněž pokutu za porušení dopravních předpisů.