Úterní program rady má na programu tradičně prodeje, nákupy nebo pronájmy pozemků. A tentokrát bude tento bod programu rozsáhlý. Důvodem je i možnost získat do vlastnictví města Prostějova celé řady parcel, a to včetně několika, na nichž nyní stojí památky.

„Máme v radě města dva návrhy na odkup od manželů Skácelových. Jeden po bývalé bratrské škole a další po bývalé synagoze,“ prozradila první náměstkyně primátora pro oblast majetku města Milada Sokolová (ODS a nezávislé osobnosti města Prostějov). Jak bývalá bratrská škola, tak i někdejší synagoga patří dlouhodobě mezi ohrožené nemovité památky.

Nepůjde však o jedinou možnost výkupu. Radní projednají rovněž změnu vlastníka u celé řady pozemků na jižním okraji města. Důvodem pro jejich zisk má být dlouho připravovaný pás zeleně. „Do rady taky půjde materiál o výkupu více než 5000 metrů čtverečních pozemků, které jsou součástí našeho plánu pro jižní prstenec,“ informovala Sokolová.

O zeleném pásu na jihu města se mluví dlouhodobě, dosud však byly vybudovány pouze Mládkovy sady sousedící s Okružní ulicí. O tom, jak snahy o změny vlastníků všech pozemků dopadnou, ale nakonec nerozhodnou radní. „Vším se ještě bude zabývat zastupitelstvo města, které pak bude mít konečné stanovisko,“ připomněla první náměstkyně prostějovského primátora.